– în ultimii cinci ani, în combinat au fost investiți 4,2 milioane de euro în retehnologizare u alte proiecte în acest sens sunt în implementare sau în pregătire
Petru DONE
Societatea Chimcomplex Borzești, al doilea cel mai mare producător de sode din România, și Agenția Regională pentru Protecția Mediului au pus în dezbatere publică – așa cum v-am informat – documentele de susținere a solicitării autorizației integrate de mediu a combinatului chimic. Autorizația a fost solicitată pentru instalațiile de fabricare a produselor anorganice și organice și a produselor de uz fitosanitar și a biocidelor (substanțe menite să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă și să prevină acțiunea sau să exercite un alt efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologic). Concluzia generală a dezbaterii a fost că, la Chimcomplex, Mediul a devenit mult mai prietenos, în ultimii cinci ani, dar mai sunt destule de făcut în acest sens.
Retehnologizarea combinatului a însemnat, în ultimii cinci ani, investiții de 4,2 milioane de euro. Alte proiecte cu același scop sau pentru dezvoltare și creșterea capacității de producere de energie în cogenerare (energie electrică și abur tehnologic) sunt în implementare sau în pregătire. Retehnologizarea este considerată principala cauză a scăderii gradului de poluare la Chimcomplex, dar au fost amintite și măsurile de restrângere a activității, din ultimii circa 15 ani, cauzate de efectele pieței și, mai ales, de normele europene în domeniu. „Din analizele efectuate – a spus șeful Biroului Tehnic al combinatului, Lucia Olteanu – a reieșit, de exemplu, scăderea cantităților de cloruri, în anul 2011, cu 3% față de 2010 și cu peste 23% față de 2004. Aceasta prin limitarea la sursă a cantităților de impurificatori evacuați, dar și prin închiderea unor instalații și reducerea fabricației în altele.
Concentrația de acid clorhidric depășește limitele admise prin legislație, dar a scăzut treptat, în timp, iar prezența acestui poluant în apele evacuate se datorează doar poluării istorice”. Activitatea în instalațiile de producție a acidului clorhidric a fost oprită în 1996, iar ecologizarea instalațiilor în vederea dezafectării a fost finalizată în anul 2011.
Apa, aerul, solul – mai curate
În perioada 2007 – 2011, valorile impurificatorilor în apa freatică a început să scadă după finalizarea lucrărilor de ecologizare, dar și prin încetarea exploatării dedpozitelor de deșeuri lichide și a haldei vechi pentru deșeuri industriale și menajere. Valorile impurificatorilor rămân, însă, mari față limitele legale. Și în aer valorile impurificatorilor sunt acum mai mici, chiar decât limitele stabilite prin lege, iar în unele situații realizrea lucrărilor din planul de acțiuni referitoare la impactul asupra aerului a condus la scăderea semnificativă a emisiilor. În prezent, acest impact poate fi considerat ca nesemnificativ. Totuși, poluanții semnificativi, la acest capitol, sunt amoniacul, clorul și acidul clorhidric. Este la fel de adevărat, însă, că distanța de la combinat la primele așezări umane este, cu mici excepții, relativ mare.
În sol, nivelul de poluare a variat față de valorile din 2005, fiind și situații de depășire a limitelor. Dar, în zona depozitelor de deșeuri gradul de contaminare a scăzut, prin încetarea exploatării și prin lucrări de închidere a depozitelor. Poluanții rămași din anii precedenți mai afectează această componentă a mediului. Din anul 2009, în combinat a fost construit un depozit ecologic pentru depozitarea deșeurilor, pentru șlamuri anorganice, nămol din stația de epurare și deșeuri menajere. Gestionate sunt și deșeurile considerate periculoase, iar Chimcomplex a implementat și un sistem de gestionare a situațiilor de urgență. La Borzești există 12 rezervoare de clor și un număr de cisterne tot pentru acest gaz.
Dispar și construcțiile vechi
„În perioada 2007 – 2011 – se arată în Raportul tehnic pentru dezbaterea publică – s-au înregistrat evoluția pozitivă a indicatorilor de performanță de mediu, optimizarea consumului de resurse naturale, continuarea programului de gestionare a deșeurilor, ecologizarea și asigurarea securității în zona instalațiilor.”
Importantă, credem, este și hotărâea celor de la Chimcompolex de a proceda, în viitorul apropiat, și la dezafectarea, demontarea sau demolarea instalațiilor și construcțiilor vechi, nefolosite,și la ecologizarea spațiilor rămase libere.
Chimcomplex fabrică produse clorosodice, solvenți organici, cloruri anorganice, intermediari pentru sinteze, alchilamine, produse de uz fitosanitar și gaze comprimate. Politica de mediu a combinatului este subsumată devizei societății „Produse de calitate pentru o viață mai bună, într-un mediu sănătos”.
Lasă un răspuns