Numeroși iubitori de artă și-au perindat pașii, vineri seară, la Centrul de Cultură “George Apostu” din Bacău unde, preț de câteva ore, au avut parte de tihnă sufletească în cadrul programului “Apostu 79″, eveniment dedicat marelui sculptor, urmaș al lui Constantin Brâncuși.
Seara a debutat cu vernisajul expoziției “Interefernțe” cu lucrări semnate de artiștii plastici Mihai Chiuaru, Liviu Nedelcu, Gheorghe Zărnescu, Alexandru Grosu și Ștefan Pelmuș, despre eveniment fiind invitați să vorbească prof.univ.dr. Petru Bejan și criticul de artă ieșean Valentin Ciucă. „Dimensiunea ludică este cea care dă farmec vieții – a declarat cel din urmă. Nu încetez niciodată să elogiez creativitatea Moldovei, în ansamblul său, încărcată de atâta spiritualitate. Bacăul este polul de interes artistic. Astăzi celebrez artiștii cu care m-am format. Sunt nume pentru azi, pentru mâine, pentru totdeauna”. Prof. univ dr. Petru Bejan a precizat, la rândul său că, datoria noastră, a tuturor, este „să capitalizăm simbolic brandul George Apostu, iar pentru asta trebuie să facem ce știm fiecare, în dreptul nostru”. Privitor la operele artiștilor prezenți, cu vizibilitate internațională, acesta apreciază „talentul, aura artei, geniul și valoarea intrinsecă a operelor.”
Seara culturală a fost urmată, la Salonul de marmură, de decernarea Diplomei de Excelență și a Premiului Centrului de Cultură „George Apostu” 2013 sculptorului Mircea Roman, artist cunoscut și prețuit internațional, revenit la Bacău la un an de la participarea la Simpozionul Național de Estetică 2012. El este câștigătorul Marelui Premiu pentru sculptură al Trienalei de la Osaka (Japonia) și al prestigiosului premiu Delfina (Marea Britanie). Obișnuitul Laudatio a fost prezentat de criticul de artă Valentin Ciucă, „încărcat de o emoție autentică” – după cum el însuși mărturisește. „Sunt onorat să fiu alături de dvs. Am avut norocul de profesori care s-au chinuit enorm cu mine, am avut colegii aproape și norocul de a-l cunoaște pe Geo Popa”, a precizat, emoționat, Mircea Roman, premiatul serii pentru originalitate estetică, recunoscut în elita artei moderne.
La ceas de seară, atmosfera a fost întreținută – în prezența maestrului Ovidiu Bălan – de cvintetul Orpheus al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, format din Ciprian Sicinschi (vioara I), Dan Crivăț (vioara a II-a), Adrian Gheorghe (violă), Liviu Mera (violoncel) și Ciprian Cărare (contrabas), cu lucrări de Antonio Vivaldi, Joseph Haydn, W. A. Mozart, Massnet, Johannes Brahms, Ciprian Porumbescu, Grigoraș Dinicu, Saint Saens, Scott Joplin și Vittorio Monti.
„Apostu 79”, eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea „George Bacovia”din Bacău, a fost adresat participanților „care iubesc viața, frumosul și adevărul” – după cum a declarat Geo Popa, directorul Centrului de Cultură „George Apostu”.
Anamaria BUJOR
Lasă un răspuns