De cinci ani România este membra a Uniunii Europene. Cu ce a schimbat aderarea la UE viata noastra si in ce masura faptul ca facem parte din aceasta structura ne-a ajutat?
Cei care au promovat aderarea la UE au vazut trei mari categorii de avantaje in acest proces: economice, politice si de securitate. S-a spus atunci ca aderarea va contribui la modernizarea societatii românesti si va avea efect benefic asupra imaginii externe a tarii noastre.
Pe plan economic se vorbea despre crestere economica, crearea de noi structuri de productie care sa permita fabricarea de produse cu valoare adaugata mai mare, cresterea investitiilor straine, protectie sporita a consumatorilor, cresterea economiilor populatiei, micsorarea fiscalitatii, accesul pe piata muncii din statele UE sau de imbunatatirea constanta a stadardului de viata al populatiei.
Ce avem astazi, dupa cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeana? O profunda criza economica in care ne-am afundat cu voiosie, dezindustrializare masiva care a facut ca nu doar sa nu producem bunuri cu valoare adaugata mare, dar sa nu mai producem nici macar bunuri de larg consum. Investitorii straini sint ori plecati, ori capuseaza banii europeni. Economiile populatiei scad pe zi ce trece, fiscalitatea a ajuns la niveluri extreme iar accesul la piata muncii in tarile UE este o gluma proasta in conditiile in care in majoritatea tarilor se interzice in continuare munca românilor iar acolo unde se permite, salariile oferite sint mizerabile in comparatie cu cele pe care le primesc autohtonii pe aceleasi posturi.
Consolidarea sistemului democratic si al institutiilor democratice a fost principalul atu politic al aderarii. Rezultatul se vede cu ochiul liber: viata politica din România a decazut alarmant. Parlamentul aproape ca nu mai exista iar toate legile importante trec prin asumarea raspunderii Guvernului. Viata politica este guvernata de un principiu simplu: nu esti cu noi, punem DNA-ul pe tine!
Cit despre „consolidarea statutului României pe scena europeana si internationala in termeni de maxima securitate”, s-avem pardon, dar n-am reusit in acesti ani decit sa ne facem dusmani. Atit in Est, unde relatia cu Rusia este mai mult decit proasta in conditiile in care marea majoritate a tarilor UE incearca sa patrunda pe piata si sa obtina tarife preferentiale pentru energie, cit si in Vest, noi reusind sa iritam marile puteri europene prin politica duplicitara si prin promovarea intereselor americane in zona UE.
Lasă un răspuns