Dupa aproape doi ani de la aparitia ideii de unificare, mult-dorita alianta a celor doua mari confederatii sindicale, Blocul National Sindical (BNS) si CNSLR-Fratia, a ramas tot la stadiu de dorinta. Ideea unificarii aparuse la recomandarea Confederatiei Internationale a Sindicatelor Libere, organizatie la care sint afiliate BNS si CNSLR-Fratia.
Liderii judeteni nu s-au inghitit
Din motive inca neclare, acest deziderat al sindicalistilor nu s-a mai realizat, cu toate ca liderii din teritoriu ai celor doua confederatii sindicale se aratau mai mult decit incintati de idee. „Sint sanse foarte mari de a se realiza aceasta idee, mai ales ca miscarea sindicala din România a fost farâmitata excesiv in ultimii zece ani, din diverse motive. Doar unindu-se, confederatiile sindicale pot deveni mai puternice. Vom redeveni in scurt timp o forta, ca la mijlocul anilor ’90, cu deosebirea ca nu vom accepta sub nici o forma regula parului pe care o aplicau la acea vreme sindicatele”, declara la acea vreme Ioan Bujor, liderul judetean al BNS. Mai tirziu, acesta avea sa aiba aceeasi parere despre unificarea sindicatelor. „Din punctul de vedere al BNS, ne mentinem hotarirea initiala de a se reusi unificarea sindicatelor”, a spus, ziele trecute, Bujor. Nu de aceeasi parere este si liderul judetean de la CNSLR-Fratia. „Putea sa functioneze mult mai bine aceasta alianta. Noi o anuntam ca pe un fel de logodna in vederea casatoriei, adica fuziunea in sine. Din pacate, nu a dat roadele la care ne asteptam. Neinlegeri erau si la nivelul judetelor, unde liderii judeteni de la cele doua confederatii nu se inghiteau, pur si simplu”, a declarat Gheorghe Huluta, presedintele CNSLR – Fratia Bacau.
In asteptarea unei alte minuni
Ideea fuzionarii a incoltit in mintile liderilor sindicali de mai mult timp. BNS propusese membrilor sai, la un congres la Baile Felix, sa fuzioneze cu CNSLR-Fratia. Pe atunci, initiativa s-a lovit dur de nemultumirile sindicalistilor benesisti, care au spus ca nu vor sa fie „remorca PDSR”. Sindicalistii s-au temut ca alianta cu CNSLR-Fratia va avea ca finalitate promovarea unuia sau a mai multor lideri sindicali in politica (notorii fiind cazurile lui Pavel Todoran, Miron Mitrea, Marian Sârbu etc), ceea ce a dus la renuntarea ideii de fuzionare. Pe linga faptul ca sefii sindicalistilor nu se pusesera de acord in privinta cui ii apartine initiativa unificarii, intre cele doua parti mai aparusera si discutii contradictorii privind patrimoniul sindicatelor (cine si cum va fi administrat acesta, cine va culege beneficiile etc.). In ianuarie 2007, sindicatele au convenit sa formeze totusi Alianta Confederatiilor Sindicale din România, cea mai mare organizatie sindicala din Europa Centrala si de Est. Din alianta faceau parte CNSLR- Fratia, BNS si CNS „Meridian”. Aceasta era, insa, o structura tranzitorie, care sa pregateasca viitoarea fuziune si avea ca termen sfirsitul anului trecut. In acest timp, cele trei confederatii nationale ar fi trebuit sa realizeze actiuni comune si sa armonizeze relatiile dintre confederatii. Ceea ce, s-a putut lesne observa, nu s-a intimplat si in realitate. Acum, cele doua parti isi mai acorda o sansa, asteptind ca zvonul unificarii altor doua confederatii, CSDR si Cartel Alfa, sa se adevereasca. „Sa vedem daca asa se va intimpla. Nu as vrea sa fie doar o singura confederatie sindicala, pentru ca s-a vazut si in ale tari ca mai bine este sa fie doua mari confederatii. Sa nu uitam ca in 1993-1994, erau 14 confederatii sindicale, iar acum sint cinci. E clar ca avem nevoie de timp, de o tranzitie care va dura mai mult decit 20 de ani cit amintea, in anii ’90, Silviu Brucan”, a incheiat liderul Huluta.
Lasă un răspuns