• artiștii români și cei de peste hotare își vor prezenta vineri lucrările realizate la această tabără • pe plan local, evenimentul a trecut aproape neobservat
Nu mai puțin de 16 artiști din trei țări (România, Muntenegru și Serbia) au participat la cea de-a IV-a ediție a Simpozionului
Internațional al Artei Naive „Victor Parhon”, organizat la Centrul Internațional de Cultură „George Apostu”. Manifestarea, de altfel importantă, a trecut neobservată în peisajul artistic băcăuan.
Una dintre prezențele de marcă la acest simpozion a fost Adam Mezin. Cunoscut în Uzdin (Serbia), avînd și o școală de pictură naivă, Adam Mezin este un pictor naiv vestit nu doar în țara sa, ci și aici, el fiind prezent pentru a treia oară la acest simpozion. „E frumos! Îmi place că organizarea este mereu bună. Am venit și în acest an să ajut pictorii din Bacău, atît cu materiale, cît și niște indicații acolo unde este nevoie”, ne-a declarat pictorul sîrb. Întrebat de ce s-a axat pe această latură a artei, Adam Mezin nu a ezitat să rememoreze trecutul familiei sale, de care este legat și în plan artistic. „E o tradițe de familie.Tatăl meu picta și el, însă eu am dorit să aprofundez această pasiune”, a precizat artistul. Pe timpul șederii sale la Bacău, Mezin a reușit să picteze nu mai puțin de zece tablouri.
Figură mai puțin cunoscută la noi, Gorgesca Violeta, din Skopje (Macedonia), este un „veteran” al acestui gen de pictură. „Pictez artă naivă de 20 de ani și am fost atrasă de acest gen deoarece mă consider naivă, copilă. Simt chemarea picturii și nevoia de a picta mereu”, ne-a mărturisit artista. Care a adăugat că s-a simțit bine la Bacău. „Parcă sînt într-o biserică. Starea de liniște din jurul meu îmi creează aceasta senzație. Prietenii pe care mi i-am făcut sînt foarte drăguți și am fost foarte bine primiți cu toții, iar programul oferit a fost unul minunat”, a afirmat ea. Cît privește creațiile realizate, Violeta Gorgesca a terminat „trei tablouri mari și cîteva mici”, după cum a spus. O altă pictoriță prezentă la tabăra de creație pentru a doua oară este Steluța Giura, din Serbia. „Pictez intensiv de zece ani. Îmi place să surprind în arta naivă portul național. Nu sînt pictoriță profesionistă, ci pictez din plăcere. În timpul petrecut la această tabără am terminat trei tablouri mari și mai multe mici”, a spus la rîndul ei Steluța Giura.
Lucrările realizate de artiștii prezenți la simpozion vor fi vernisate vineri, de la ora 16.00, moment în care va fi lansat și numărul 17 al revistei de cultură „Vitraliu”. Tot atunci va fi prezentat și un spectacol al ansamblului folcloric „Busuiocul”. (Andreea VINCZE, Mara IONESCU- AMBROSIE, Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns