Raportul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii despre care vorbeam ieri pune definitiv punctul pe „i” in privinta cauzelor crizei economice si a modului absolut diletant in care Guvernul a actionat.
In primul rind, spune Raportul, Guvernul a declarat criza dar nu a identificat natura ei. Si fara sa analizeze de ce România se afla in criza, a apelat la solutia imprumuturilor. Cele 20 de miliarde de euro luate de la organismele financiare internationale au fost folosite pentru sustinerea cursului de schimb prin majorarea rezervelor valutare; o decizie buna pentru moment, pentru ca a dat posibilitatea platii datoriilor externe. Pe termen lung, insa, problema este ca acesti bani nu rezolva problemele structurale ale economiei.
Pentru ca, ceea ce Guvernul a omis sa spuna, datoriile externe ale tarii sint, in principal, datorii private. La finele lui 2008, din cele peste 72 de miliarde de euro, la cit se ridica datoria externa a României, sub 11 miliarde reprezentau datoria publica; restul erau datorii private ale bancilor, firmelor si ale populatiei.
Guvernul nu a explicat ca problema o reprezinta datoria externa privata si a dus discursul in zona deficitului bugetar – se arata in raportul citat. Asa se face ca deficitul bugetar – mult mai redus decit al unor tari europene „capitaliste” – a fost folosit pe post de sperietoare iar lupta pentru scaderea sa a devenit rapid panaceul care va scoate tara din criza.
S-a afirmat ca taind cheltuielile publice economia se va relansa. Asta, desi deficitul din 2008 a provenit in principal din scaderea veniturilor statului, nu din cresterea cheltuielilor.
Astfel, daca in 2009, toate statele europene cu exceptia Maltei au crescut cheltuielile publice pentru a ajuta populatia sa faca fata crizei, in România au inceput sa se pregateasca taierea acestora.
Si este destul de ciudat, deoarece România se afla pe ultiemele locuri la cheltuieli sociale in Europa: 37% din PIB fata de o medie europeana de peste 56 la suta.
„Strategia taierilor din buget este o politica prin care se arunca pe spatele majoritatii populatiei costurile datoriei private externe” – se arata in Raportul Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii din cadrul Academiei Române.
Concluzia nu poate fi decit una singura: toate reducerile de pensii, salarii, alocatii nu doar ca nu vor avea nici un efect, fiind inutile, dar nu au nici o motivatie economica deoarece nu deficitul bugetar ne-a adus in criza ci datoriile mediului privat. Iar reducerea cheltuielilor publice nu doar ca nu va scoate tara din criza economica, dar, prin scaderea consumului, afecteaza si mai mult intreg mediul de afaceri.
Lasă un răspuns