Săptămâna a fost redusă de la 5 la 4 zile.
Petru DONE
Conducerea societății Servicii Energetice Moldova (SEM), cu sediul central în Bacău, a respins solicitarea Sindicatului Electroenergia Univers Moldova prin care se cerea anularea suspendării temporare a contractelor individuale de muncă ale celor peste 400 de salariați. Măsura suspendării a fost luată de administrație „din motive economice, societatea fiind în imposibilitatea temporară de a asigura integral comenzile de producție”, iar săptămâna de lucru a fost redusă de la cinci la patru zile lucrătoare, cu dimninuarea corespunzătoarte a salariilor. Tot administratorii susțin că gradul de încărcare a personalului cu lucrări este, în luna agust, de numai 53%.
Situația – ne-a informat liderul Sindicatului Electroenergia Moldova, Mihai-Cristinel Bălan – a făcut obiectul unui protocol încgeiat între societatea Servicii Energetice Moldova și Federația Sindicatelor Univers, din care face parte și sindicatul energeticienilor de la SEM. Pe motivele deja arătate, directorul general al SEM, Dan Nicu Pară, a transmis sindicatului că nu există niciun temei pentru suspendarea efectelor protocolului.
„Noi – spune liderul sindicatului -, asistați de un avocat, am cerut încetarea imediată a aplicării protocolului pentru că nu sunt îndeplinite condițiile specificate de Codul Muncii prin articolul 52, care prevede posibilitatea reducerii săptămânii de lucru în anumite condiții. Lipsa fondurilor financiare nu justifică reducerea programului de lucru, în condițiile în care pentru județele Neamț și Bacău sunt lucrări care nu au acoperire în personal. Aceasta afectează salariații și firma, prin reducerea veniturilor, și dăunează imaginii societății, având drept consecință scăderea încrederii partenerilor, care așteaptă finalizarea lucrărilor.” Refuzul administrației de a anula protocolul, considerat de sindicat „total neprofitabil și ilegal, este – spun liderii organizației salariaților – un motiv pentru acționarea în instanță în această speță.
Până atunci, sindicatul a făcut cunoscut administratorilor SEM că nu va semna listele cu salariații din Unitatea centrală a SEM și din Secția Servicii Energetice Bacău care vor fi afectați de măsura reducerii săptămânii de lucru. „Societatea – spun sindicaliștii – are lucrări și, iar sprijinul oferit de noi prin acceptarea Contractului Colectiv de Muncă prin care diurna era redusă cu peste 60%, duce cu atât mai mult la încărcarea la capacitate normală cu sarcini de lucru a salariaților. Dar, măsura reducerii săptămânii de lucru este luată pentru reducerea bugetului de salarii, în locul acțiunilor pentru încărcarea cu sarcini a salariaților. Firma și așa este datoare angajaților cu salariile pe două luni. Acum, veniturile oamenilor scad și mai mult. Noi cponsiderăm că este nevoie de personalul TESA și în Unitatea centrală și în Secția Bacău.”
Sindicatul a mai reclamat că, la negocierile de la sfârșitul lunii iulie, reducerea săptămânii de lucru a fost oprezentată ca o măâsură de aplicat numai în secțiile în care nu sunt lucrări și va fi suspșerndată dacă salariații de acolo vor participa la lucrările din județele Bacău și Neamț.
La începutul lunii august, salariații din toate societățile de Servicii Energetice din țară au pichetat sediul Guvernului, cerân redresarea economică a acestor societăți și elaborarea unei strategii energetice a României. În luna iunie, Sindicatul Electroenergia Univers Moldova a adresat și deputatului de Bacău Cosmin necula (USL-PSD) un memoriu, în care era prezentată situația SEM, incapacitatea acesteia de a folosi patrimoniul atribuit la înființare (prin desprinderea SEM din Electrica Serv), dar și inoportunitatea mutării sediului central al SEM de la Bacău la Iași. Deputatul a trimis memoriul la Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care l-a trimis, la rândul său, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău.
Lasă un răspuns