– apelul ministrului Paul Pacuraru la solidaritate cu sinistratii, prin retinerea unui procent de 50% din stimulentele aferente lunii iulie ale salariatilor din institutiile muncii, naste controverse la Bacau – desi majoritatea angajatilor din institutiile muncii bacauane au semnat lista prin care isi dau acordul pentru retinerea sumei, nu toti au facut-o din convingere – mai mult, multi dintre ei spun ca au perceput apelul ministrului Pacuraru, in fapt, ca pe un act obligatoriu de dus la indeplinire
Apelul facut zilele trecute de ministrul Muncii, Paul Pacuraru, prin care angajatii institutiilor subordonate din tara sint incurajati sa doneze in favoarea sinistratilor 50% din stimulentul aferent lunii iulie, nu a ramas fara ecouri la Bacau. Majoritatea salariatilor din cadrul Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS), Casei Judetene de Pensii (CJP), Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) si-au dat deja acordul in scris pentru donarea unui sume mai mult sau mai putin mari, in functie de valoarea stimulentului fiecaruia dintre ei.
Lipsiti de convingere
Nu toti au facut, insa, donatia din convingere, ci pentru ca, au marturisit ei, s-au simtit obligati. Cele mai multe nemultumiri in acest sens s-au inregistrat in rindul angajatilor de la DMPS Bacau, care, desi au semnat „acordul” in unanimitate, se pare ca au resimtit cel mai puternic caracterul de obligativitate al actului lor. „Sint de acord sa fac donatii, de altfel am si facut-o si eu si multi dintre salariati, prin teledon sau prin inminarea, personal, de bani sau ajutoare sinistratilor. Deranjanta este insa impunerea unui act caritabil. Sint atitia magnati care au facut bani din nimic si care, prin donatii, ar putea reface un sat intreg! De ce trebuie sa se ia tocmai de la functionarii publici, mai ales ca unii dintre ei au salarii extrem de mici?! Pentru acestia, doua milioane din sapte reprezinta foarte mult”, a declarat Teodor Agachi, director executiv adjunct Asistenta Sociala din cadrul DMPS Bacau.
Munca de convingere
Acelasi lucru l-au sustinut si alti citiva salariati din birouri. Mai mult sau mai putin convinsi de caracterul neobligatoriu al apelului lansat de ministrul Pacuraru s-au aratat a fi si inspectorii de la ITM Bacau. „Majoritatea oamenilor au semnat ca sint de acord cu donatia. Nu s-a impus acest lucru nimanui, dar munca de convingere s-a facut”, a precizat Dan Buftea, purtatorul de cuvint al ITM Bacau. Cei mai deschisi, se pare, si convinsi ca gestul de a ceda 50% din stimulentele lor de pe luna iulie este unul nobil, s-au aratat a fi angajatii de la AJOFM Bacau. „Am semnat cu toata inima. Avem colegi, in Saucesti, care au fost afectati foarte tare de inundatii. Aveam de gind, oricum, ca si in alti ani, la nivel de institutie, sa initiem o actiune de donare pentru oamenii de acolo. Apelul venit de la minister a coincis cu dorinta noastra, astfel incit, in proportie de 70%, pina acum, ne-am aratat a fi dornici de a raspunde pozitiv. Nu ne-a impus nimeni sa semnam ca sintem de acord”, a declarat si Daniela Balan, purtatorul de cuvint al AJOFM Bacau.
Doar un indemn
Nici la Casa Judeteana de Pensii nu pare ca angajatii au perceput solicitarea Ministerului Muncii ca pe un act cu caracter obligatoriu. „Nu s-a pus nici o secunda vorba de obligatie. Este un indemn la solidaritate facut de minister, prin exemplul propriu. Colegii, din cite am discutat pina acum, vor opta, in majoritate, pentru a veni in sprijinul sinistratilor. Eu personal, nu pot obliga pe nimeni sa dea bani!”, a precizat Liviu Cretu, director executiv al CJP Bacau. Donatiile salariatilor de la institutiile Muncii vor ajunge in contul pentru ajutorarea sinistratilor, administrat de Secretariatul General al Guvernului. In judetul Bacau, in urma inundatiilor au fost afectate in proportie de 100% 278 de case, dintre care peste 231 in satul Saucesti. Alte 121, in comuna Saucesti, au fost avariate in proportie de 50%, si 336 in proportie de sub 50%. Suma acordata de Ministerul Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse, judetului nostru cu titlu de ajutoare de urgenta, se ridica la 1.180.300 lei, urmind sa fie suplimentata ulterior, daca se vor descoperi alte locuinte/persoane afectate in afara celor evaluate pina in prezent.
Remus a zis
Cand vor da 50% din stimulente si salariatii de la Directia Finantelor Publice si Directia de Impozite si taxe locale?.
Si asa, acestea sunt in valoare de cateva sute chiar mii de lei in cazul celor cu functii de conducere. Deranjant este faptul ca se calculeaza stimulente nu numai pentru sumele executate de la rau platnici la care se face executare silita ci si daca se trimite o simpla instiintare unei persoane fozice sau juridice, sumele incasate intra in categoria celor care constituie baza de calcul a stimulentelor. Exemplu: instiintarea cetatenilor ca nu au platit impozitul pe cladiri sau taxa de salubritate………
Vasilache a zis
Ce vrajeala !!!!!!
Toata lumea a fost bucuroasa si il iubeste la nebunie pe balbaitul de pacuraru….
Noroc ca nu mai e mult pana la alegeri si o sa-i „donam” chiar 100 % domnului pacuraru