Pomana parlamentara oferita cadrelor didactice, pe linga faptul ca este absurda si periculoasa, poate sa se intoarca exact impotriva celor carora le este destinata. Cresterea lefurilor cu 50 de procente ii transforma pe profesori in niste privilegiati printre bugetari. Nici nu mai incape vreo comparatie intre salariile tinerilor medici rezidenti (cel mult 800 de lei pe luna…) si cele ale unor asa-zisi dascali care nu respecta onoarea acestei profesii. Ma refer aici la cei care si-au transformat orele de curs in sedinte de recrutare a elevilor pentru meditatii particulare sau la cei care inventeaza fel de fel de „caiete de lucru” pentru a buzunari parintii. Invatamintul romanesc este gratuit doar pe hirtie. In fapt, scaunele, perdelele, renovarile periodice, manualele, materialele didactice, toate sint cumparate din contributiile parintilor. In plus, nu putini sint profesorii care lipsesc de la ore, care predau materiile in dorul lelii, care vin bauti sau foarte obositi pentru ca au cu totul si cu totul alte preocupari decit cele didactice.
Acum, in conditiile in care in invatamint, insumind salariile si sporurile cele mai diverse, vom avea dascali cu venituri de 30, 40 sau 50 de milioane vechi pe luna, pentru 20 si ceva de ore pe saptamina, cu vacante in perioadele de sarbatori si cu venituri nedeclarate la Fisc, meseria de cadru didactic devine mai mult decit atractiva. S-ar cuveni, in baza raportului dintre recompensa si coercitie, sa vedem ca autoritatile trec la controale drastice pentru a stopa moda meditatiilor unde se incaseaza sume neimpozitate (pentru a aduce la buget banii necesari achitarii unor astfel de salarii!) si pentru a-i sanctiona pe cei care nu dau randament in activitatea lor. Daca un medic nu trateaza corect un bolnav, el ajunge in fata unor comisii de ancheta si se poate alege cu procese. In schimb, pentru un profesor care scoate analfabeti pe banda rulanta si umple societatea cu loaze nu exista norma legala sau posibilitate juridica sa fie adus in fata unei instante.
In saptaminile din urma, nu am auzit ca liderii sindicali sa vorbeasca si despre tarele personalului din scoli. Au cerut bani, au santajat politic si electoral si au obtinut o lege greu de aplicat. M-a uimit sa aud amenintari de genul ca profesorii s-ar fi dedat la campanie electorala negativa in scoli daca s-ar fi respins legea. Parca era interzisa activitatea politica in salile de curs… Nu cumva o astfel de declaratie publica are caracter penal sau macar contraventional? Nu ma pricep, dar as fi curios cum reactioneaza institutiile statului abilitate pentru a asigura respectarea legilor. „Succesul” profesorilor scindeaza categoria bugetarilor si ridica mari probleme de gestionare a fondurilor publice. Legea prevede obligativitatea autoritatilor locale de a asigura fondurile de salarii. De unde? Parlamentarii nu au precizat sursa certa. Fiecare comunitate se va descurca dupa posibilitati. In 2009, in contextul crizei globale de lichiditati si pe fondul unui trend descendent al monedei nationale, pomana data profesorilor va inflama deficitul de cont curent. Guvernul viitor primeste o mostenire letala, fara solutie: ori distruge bugetul, ori detoneaza miscarile sociale de protest. Este greu de spus cind si cum se va incheia anul scolar 2008 – 2009…
VIOREL a zis
Si acum au venituri mari.
Cine nu ma crede sa ceara fisa fiscala cu veniturile din anul 2007 la cativa profesori.
In 1996, o educatoare cu program de 4 ore zilnic din mediu rural, avea venituri mai mari ca mine- eu avand la acea data indemnizatie de conducere, salar de merit si nivelul cel mai ridicat a nivelului de salarizare pentru cei cu studii superioare di institutii publice.
Acum media veniturilor lunare a unor profesori ajunge cel putin la 700-1000 euro. Conducatorii sindicalistilor se refera la debutanti, dar oare in ce institutie au salarii mai mari si de ce se spunea ca se dadea spaga pentru a ocupa un post in invatamant- pana-2008, acum nu mai stiu- 1000-2000 euro pentru a fi suplinitor un an de zile.