• pentru că poate contamina cu bacili Koch apa rîului Trotuș și duce lipsă de specialiști, spitalul TBC din Tîrgu-Ocna va fi închis de la 1 ianuarie
O adresă trimisă recent pe adresa Direcției de Sănătate Publică (DSP) și semnată de Consiliul local al primăriei din Tîrgu-Ocna i-a obligat pe șefii sistemului sanitar să ia decizia de suspendare a activității spitalului TBC din această localitate. Pus recent în situația de a finanța amenjarea unei stații de preepurare a apelor uzate ale spitalului și a unui sistem prin care acestea să nu mai fie deversate în rîul Trotuș, ci în rețeaua de canalizare a orașului, Consiliul Local a recunoscut că nu are fondurile necesare construcțiilor impuse de DSP. Amenajările cerute de DSP erau obligatorii pentru emiterea unei autorizații sanitare de funcționare a spitalului, fără de care la anul, acesta nu poate încheia contract de finanțare cu asigurările de sănătate. „Spitalul din Tîrgu-Ocna a avut pînă acum un aviz sanitar cu plan de conformare. Cînd termenul a expirat, Consiliul Local ne-a transmis că nu are banii necesari construcției stației de preepurare pentru deșeurile lichide ale spitalului. În urma unor studii de fezabilitate, primăria a stabilit că ar fi avut nevoie de șapte miliarde de lei pentru remedierea neregulilor de la spitalul TBC, bani de care nu dispune. Amplasarea unei stații de preepurare a deșeurilor lichide este foarte importantă, întrucît bacilul Kock este un agent patogen foarte rezistent în mediul extern. La spitalul din Tîrgu-Ocna se făcea o clorinare a apei după o metodă mai veche, care nu este însă la fel de eficientă ca o preepurare făcută de instalații moderne. Mai mult, apa este deversată în rîul Trotuș, ceea ce nu este normal. Deșeurile lichide la la acest spital ar trebui să ajungă în canalizare orașului pentru a mai trece încă odată printr-o stație de epurare”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, director adjunct al DSP.
Pentru că în lipsa banilor, deficiențele de la spitalul TBC din Tîrgu-Ocna nu au putut fi remediate, conducerea DSP a luat decizia ca sanatoriul să fie închis de la 1 ianuarie. „Bolnavii de TBC nu vor rămîne fără posibilitatea de a fi internați. Suspendarea activității sanatoriului de la Tîrgu-Ocna se va face în paralel cu reactivarea secției de pneumoftiziologie de la Moinești, care are 25 de paturi, și cu suplimentarea cu 20 de paturi a locurilor existente în spitalul TBC din Bacău. Calculele au fost făcute ținînd cont de faptul că media internărilor lunare la Tîrgu-Ocna era de 40, chiar dacă numărul de paturi din spital se ridica la 110. Varianta propusă de noi a fost înaintată astăzi Ministerului Sănătății, de la care așteptăm aprobarea”, a mai spus doctorul Buștuc. Pericolul contaminării rîului Trotuș cu bacil Koch nu a fost singurul motiv pentru care conducerea DSP a decis ca sanatoriul TBC de la Tîrgu-Ocna să fie închis. Lipsa medicilor specialiști care să-i trateze pe bolnavii internați aici a fost încă un motiv serios ca șefii Direcției de Sănătate să ceară ministerului ca spitalul să fie reorganizat. Singurul specialist care efectua gărzi în acest spital făcea naveta de la Moinești, iar celălalt pneumoftiziolog ieșit de cîțiva ani la pensie a renunțat să-și mai prelungească activitatea. Singura speranță ca sanatoriul să devină un loc în care bolnavii cu afecțiuni pulmonare să fie tratați de specialiști era pînă acum puțin timp sosirea în localitate a celor trei rezidenți aflați în ultimul an de studii. Aceștia au anunțat recent că au intrat în posesia unei burse la Innsbruck, localitate austriacă în care se află unul dintre renumitele sanatorii de pneumoftiziologie din Europa. Fără autorizație sanitară și fără medici specialiști, spitalul din Tîrgu-Ocna va fi nevoit să-și închidă porțile, asta după ce, în urmă cu doi ani, a scăpat de la desființare prin transformarea din spital orășenesc în sanatoriu TBC. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns