Rezultatele mari au dat buzna în palmaresul SCM Bacău în interval de numai o săptămână. Urma a luat, până la urmă, grosul, prin argintul cucerit de Alexandru Botez la Campionatele Europene de Lupte Greco-Romane (juniori), de la Katowice (Polonia). Dar directorul clubului deja jubila pentru alte medalii.
În primul rând, era vorba despre medaliile cucerite de înotătorii Daniel Martin și Edeea Ionașcu la CN Juniori II, primul cu opt titluri și cinci recorduri ale României (!), iar colega sa cu trei medalii de aur. În același timp, halterofilul Eusebiu Emandiei câștiga trei titluri de juniori (la smuls, aruncat și total), cei de la lupte libere urcau de două ori pe locul 1 la CN Copii, navomodeliștii cucereau o salbă de medalii la Naționale, ca să numai vorbim de săritorii în apă – Mara Aiacoboae, Alin Ronțu și Cosmin Hongu -, învingători aproape pe linie la CN (outdoor) de la București. Dar săptămâna nu se încheiase! La CN Juniori I din Capitală, Georgiana Aniței și Anca Burcă au fost printre laureate, iar la Cupa Europei de la Tallin (divizia valorică secundă) Bianca Perie a câștigat proba de aruncare a ciocanului), aducând României 12 puncte, un succes din păcate insuficient pentru ca țara noastră să promoveze în Superligă. Alte rezultate mai erau din lupte și tenis, dar directorul SCM Bacău, Relu Auraș, era deja copleșit de succesele în lanț și a lăsat sublinierea celor de ultimă oră pentru zilele următoare. „Asta arată încă o dată că la noi se face treaba. Avem sportivi excepționali – care eu zic că vor face carieră internațională -, dar avem și antrenori foarte buni, care i-au crescut de mici și i-au adus la acest nivel, cu toată perioada financiară grea pe care o traversăm. N-au fost doar medalii, ci și recorduri, îndepliniri de baremuri pentru Europene și Mondiale, selecționări în loturile reprezentative. Aș vrea să le pot da acestor copii grămezi de bani. N-am de unde, pentru că în toată România sportul are greutăți. Cum merge economia, așa merge și sportul. Dar eu zic că vor veni vremuri mai bune și sunt sigur că sportivii noștri vor cuceri medalii în marile competiții internaționale”.
Daniel Martin, pe creasta noului val
Vedeta CN Juniori II de la București la înot a fost, fără dar și poate, Daniel Martin, care a cucerit opt titluri de campion, la 50, 100 și 200 m Fluture, 50, 100 și 200 m Spate, 800 m Liber și 200 m Mixt. Mai important este însă că el a stabilit cinci noi recorduri naționale (50 m Fluture, 100 m Fluture, 200 m Fluture, 200 m Mixt – atât la U14 cât și la U15), pe unele dintre acestea doborându-și-le de la o zi la alta! Diferența de timpi între Martin și următorul clasat a fost, la probele mai lungi, de peste 10 secunde, superioritatea sa fiind evidentă. „Suita asta de recorduri m-a uimit și pe mine”, a mărturisit antrenorul sportivului, Iulian Matei. „Eram foarte încordat, dar n-am vrut să transmit starea mea lui Dani, cerându-i doar să fie concentrat, să-și vadă de treabă. Iar el pleca de la fiecare reuniune cu alte recorduri în buzunar”. Daniel Martin a ținut să le mulțumeasă antrenorului și părinților săi pentru susținerea ce i-au acordat-o pentru obținerea acestor performanțe. „În spatele acestor rezultate stau antrenamente serioase, dar și încurajările și îndrumarea antrenorului atunci când am trecut prin momente mai grele. De asemenea, părinții mei mă ajută permanent să-mi îndeplinesc programul zilnic și să-mi urmez drumul”, a declarat Daniel Martin.
Edeea Ionașcu a cucerit titlurile naționale la stilul său preferat, Bras, pe distanțele de 50, 100 și 200 m (la ultima cucerind în urmă cu 6 săptămâni medalia de aur la Senioare, ea fiind la categoria U14!), bașca un loc 2 la 400 m Mixt. Mai mult, ea a realizat baremurile de timp pentru Campionatele Europene, dar nu va putea participa, deoarece are vârsta prea mică! „Pentru mine a fost important că m-am impus în stilul preferat, dar și că am îndeplinit baremul”, ne-a declarat sportiva.
„Așteptăm cu nerăbadar următoarele competiții interne, inclusiv Naționalele de Seniori (outdoor), unde vrem să producem surprize și să-i punem la zid pe unii dintre favoriții zilei”, a mai spus antrenorul Iulian Matei.
Confirmări și reveniri
Săritorii în apă au cucerit aproape totul la București, în condițiile în care numărul 1 al României la masculin, Cătălin Cozma, n-a putut participa, el având de susținut examele de bacalaureat. „Locotenentul” lui Cozma, Alin Ronțu (antrenor – Adrian Gavriliu), a dat însă dovadă de eroism, concurând chiar și accidentat la o mână. El a cucerit o medalie de aur la trambulină 1 m Juniori A, dublată de un argint la Seniori, în aceeași probă. El ar fi fost favorit și la Platformă, dar absența sa a fost suplinită cu brio de Cosmin Hongu (antrenor – Mihaela Neagu), care a cucerit aurul la Juniori A. Campionatele au fost importante pentru SCM prin marea revenire în vârful piramidei a Marei Aiacoboae, cu 3 locuri 1 la probele individuale (1 m, 3 m, Platformă), loc 1 la sincron 3 m. Mara avusese o ediție indoor a Naționalelor destul de slabă, dar acum s-a revanșat din plin, cucerind aurul inclusiv la 1 m, „probă care nu era a mea”, după cum ne-a lămurit chiar multipla campioană. „Mara și Alin nu doar au câștigat noi medalii la Naționale, dar au realizat baremurile pentru Europene și Mondiale, competiții la care vor participa. Aceste baremuri sunt punctaje stabilite de Federație, raportate la rezultatele celor mai buni sportivi pe plan internațional”, a explicat antrenorul Adrian Gavriliu.
Halterele revin în prim-plan
„Prin cele trei medalii de aur ale lui Eusebiu Emandiei, secția de haltere a SCM Bacău este din nou la nivelul celorlalte 14 ale clubului. Halterele au fost cenușăreasca noastră pentru câțiva ani, nereușind niciun titlu. Desigur, au fost și motive obiective, deoarece maestrul Ion Călin a pierdut câțiva sportivi în acești ani și a fost nevoit să se tot mute de la o sală de antrenament la alta. Dar el a avut puterea și priciperea de a crește alți sportivi, iar Emandiei este vârful acestora. Anticipez că va obține de-acum succese în serie”, a fost comentariul lui Relu Auraș privitor la rezultatele celor de la haltere. Emandiei este și un luptător de greco-romane destul de bun, dar a declarat că sportul său de bază va rămâne cel al halterelor. „Am anticipat aceste medalii de aur”, ne-a dezvăluit și antrenorul Ion Călin. „Anul trecut, el a avut bronz, dar de-atunci a crescut mult în valoare. Cât despre această împărțire a lui cu luptele… Din experiența mea, cred că nu va reuși să facă față în ambele părți și va trebui să se concentreze pe sportul în care are o înclinație evidentă, adică haltere”.
Super-săritoarea, în cadență de aur, argint și bronz
Participând la Naționalele de Junioare I, Georgiana Aniței s-a luptat de la egal la egal cu sportive mai mari cu patru sau chiar cinci ani. Ea a cucerit medalia de aur la săritura în lungime (5,91 m), chiar și cu încercări departe de recordul său personal (6,10 m). În proba sa de bază, triplusaltul, recordmena națională de JIII a cucerit medalia de argint (la doar 3 cm de locul 1), iar la săritura în înălțime medalia de bronz. Această ultimă probă a fost câștigată de Anca Burcă (CSȘ Bacău), o altă mare speranță a atletismului românesc. Pe locul 4, o veșnică rivală a medaliatelor Burcă și Aniței, Anca Tocilă. „Deocamdată mă simt foarte bine și nu simt nevoia să mă axez doar pe triplusalt”, a anunțat Georgiana Aniței.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns