Zeci de cazuri sociale din municipiul Bacău se grăbesc o dată la două săptămâni să primească alimentele oferite prin Cantina socială din incinta Căminului pentru persoane vârstnice. Sunt însă și săraci care vin să își ia mâncarea cu taxiul. În 2012 peste 300 de familii au beneficiat de alimente u cheltuielile cu acestea se ridică la peste 170.000 de lei pe an.
Ștefan POPA
Deși este trecut de ora 2 după-amiază, pe strada Aleea Ghioceilor nu se vede țipenie de om. Mă apropii de destinație, Căminul pentru persoane vârstnice , locul unde săracii municipiului Bacău vin să își ia hrana de la cantina socială. Cândva aceasta era vizavi de E.On, pe strada Ștefan cel Mare. Acolo se întindeau mese unde sărmanii puteau mânca o masă caldă. Acum timpurile s-au schimbat. Hrana se dă la pachet, iar fiecare și-o gătește acasă. Căminul pentru persoane vârstnice are înfățișarea schimbată de programul de reabilitare care se află în desfășurare. Este mai primitor, mai modern. Parcă nu mai este așa rece și impersonal. În curte zăresc agitație la intrarea ce dă spre cantină. Câteva persoane îmbrăcate sărăcăcios așteaptă zgribulite cu sacoșe în mâini. Stau pe hol să se ferească frigul de afară. Chipul lor exprimă suferința și lipsurile. Poate prea multe. Sunt însă mândri! O parte dintre ei sunt iritați de faptul că așteaptă de ceva timp să le vină rândul. Astăzi este ziua în care persoanele defavorizate din municipiul Bacău beneficiază de hrană de la Cantina socială din incinta căminului. Intru. Suntem întâmpinați, cu mâna ridicată și o figură severă, de un portar cu simțul răspunderii, care își face datoria interesându-se de scopul vizitei noaste aici. Nu îi părem beneficiari ai ajutorului statului. Dar poate avem o rudă în azil. Se interesează iscoditor.
Pui, cornuri, gem, spaghete, mazăre
Arunc o privire spre cantină și observ că accesul este blocat de două mese metalice, unde trei angajate împart pachetele nevoiașilor după o listă. În spatele lor stau așezate produse alimentare frumos împachetate, de la pachete cu pui întregi sau pulpe, conserve de pate sau mazăre, batoane de parizer, pâine sau spaghete până la borcane cu gem și cornuri toate cu termenele de garanție ștanțate. Mă așteptam să găsesc mese întinse cu bucate aburinde, ca pe vremuri, pentru persoanele nevoiașe. Victor Salomia, directorul Căminului, îmi explică: „Pentru o utilitate mai crescută, alimentele nu sunt gătite la cantină, ci sunt oferite pachete persoanelor nevoiașe. Astfel este mai ușor și pentru pesonalul căminului, și pentru beneficiari care primesc produsele sigilate cu termen de garanție pe care și le pot găti după bunul plac. Astfel sunt evitate eventualele discuții ce pot apărea legate de calitatea alimentelor. Mai există și unele situații speciale, în care alimentele sunt gătite aici, dar sunt destul de rare”. Produsele oferite sărmanilor nu sunt deloc neglijabile. Sunt aidoma cumpărăturilor pe care le-ar face un om de rând într-o zi de vineri la un hypermarket: un pachet de pulpe de pui și un pui întreg, un cașcaval, un litru de ulei, o galetușă cu smântână, fasole verde, mazăre, pate, un pachet de brânză topită, o conservă de ciuperci, un borcan cu gem, o pâine, un corn, un baton de parizer și o pungă de spaghete.
Unii săraci sunt nemulțumiți de alimente
Atenția îmi este brusc atrasă de vocile care vin din partea persoanelor ce așteaptă la rând. Între ele se remarcă un cetățean voinic, oacheș, bine îmbrăcat, cu geacă de piele și bască de șmecher, destul de iritat. „Intrați înăuntru și filmați acolo, ne dau numai fierturi”, afirmă omul gesticulând intens. La scurt timp, urmează la rând să își ridice produsele. „Să nu îmi faceți poză că fac urât!”, spune el răspicat. „S-a dus «tătuca» (Dumitru Sechelariu, n.r.), l-au băgat în mormânt, era tare bine pe vremea lui că ne dădea și nouă. Mai ales șomoiogul de bani! Suntem lăsați să murim de foame în ziua de azi”, spune el în timp ce pasează plasele cu alimente către alte două femei, care se grăbesc să le ducă afară într-un taxi ce așteptă cu portbagajul deschis. Agitația s-a întrerupt brusc după plecarea sa. Un alt sărman apreciază ajutoarele. „Ne sunt de mare ajutor aceste alimente. Vin aici de mai multe ori pe an și sunt mulțumit. Astfel mai scutesc niște cheltuieli pe care le-aș fi dat pentru mâncare. În ziua de azi, când orice bănuț contează, este mare lucru să îți întindă cineva o mână de ajutor”, a declarat Marius Ovidiu.
Peste 300 de familii au benificiat de Cantina socială
Directorul Salomia îmi explică și cum stă treaba cu ajutorul în hrană. Sute de cazuri sociale beneficiază de mai multe ori pe an de alimentele oferite de Primăria Bacău, prin alocația pentru hrană de opt lei pe zi, timp de maxim 90 de zile pe an. În 2012 au beneficiat de aceste ajutoare peste 300 de familii. Cheltuielile pentru alimente s-au ridicat la peste 170.000 de lei. „Cazurile sunt mai întâi analizate de Direcția Publică de Asistență Socială Bacău, care în prealabil întocmește dosarele persoanelor. Totodată, este stabilită și perioada pentru care persoanele beneficiază de aceste ajutoare. În funcție de caz, alimentele se distribuie începând de la cele acordate o dată la 21 de zile, pentru cazurile cele mai dificile. Cei care nu sunt urgențe primesc mai rar, în funcție de ce zice comisia de analiză. Acum, de exemplu, oferim alimente pentru 65 de persoane, dintre care 48 sunt încadrate să primească alimentele la 21 de zile”, explică Victor Salomia. Prin Cantina socială sunt oferite alimente cam o dată la două săptămâni oamenilor, în funcție de gravitatea cazului. Beneficiarii trebuie să aibă venitul pe membru de familie sub venitul minim garantat.
Iulliann a zis
Sarac si fudul! Asa este asistatul social roman. Din acest motiv UK nu ne doreste acolo.