Sat de razesi, datind din vremea lui Stefan cel Mare, actualmente cu doar citeva zeci de familii, „majoritatea pensionari de la fostul CAP”, dupa cum a explicat Lucian Bostan, contabilul primariei Dealu Morii, Calapodesti revine incetul cu incetul in atentia crestinilor din intreaga lume ortodoxa, datorita Cuviosului Antipa, singurul sfint roman recunoscut si cinstit in Biserica Ortodoxa Rusa, Greaca si Romana. Punte de legatura spirituala intre cele trei Biserici Surori, Sfintul Antipa este cinstit in aceasta parte a Bacaului, nu doar la 10 ianuarie, ci si in Duminica Tuturor Sfintilor Romani. De la un an la altul, numarul celor dornici sa vada meleagurile in care a vazut lumina zilei, romanul de la Valaam, a inceput sa creasca. Si anul acesta, in manastirea inchinata cuviosului, ce se ridica in satul Calapodesti, crestini din Bacau si judetele invecinate, s-au rugat impreuna cu PS Episcop Ioachim Bacauanul, la trecerea celor doua saptamini dupa Rusalii. „A fost o slujba deosebita. Ceea ce a impresionat a fost faptul ca au venit foarte multi credinciosi din toate nivelurile sociale, profesori, economisti, doctori, din toate zonele judetului Bacau si nu numai. Au fost in jur de 15 preoti, alaturi de credinciosi, din parohiile din jur si din eparhiile invecinate, respectiv Episcopia Husilor si Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, ceea ce insemneaza ca evlavia pentru Sf. Antipa si pentru locul acela s-a impropriat in sufletele credinciosilor din toata aceasta parte a Moldovei. Totodata, imi exprim nadejdea, vazind aceasta panoplie de pelerini, ca satul Calapodesti, va deveni un loc de pelerinaj intrucit majoritatea credinciosilor prezenti au speranta ca o parte din sfintele moaste ale Sfintului Antipa vor reveni in satul natal”, a declarat PS Episcop Ioachim Bacauanul. Pina in prezent dupa cum se stie de la Sf. Antipa a ramas crucea de duhovnicie pe care o folosea acesta.
Totodata, prezente la eveniment, autoritatile judetene, locale si reprezentatii Guvernului in teritoriu, si-au exprimat convingerea ca vor contribui la finalizarea lucrarilor de constructie la biserica Sfintului Antipa, ce va intregi complexul monastic, care se construieste la Calapodesti.
Noul ansamblu, care se ridica prin purtarea de grija a PS Episcop Ioachim Bacauanul, si sub coordonarea staretului Pahomie Parfene, va cuprinde casa arhiereasca, trapeza mare, chilii pentru calugari si camere de cazare pentru oaspeti.
nedumeritul a zis
La Calapodesti si-a rupt foamea gatul,nu au un drum ca lumea si e plin de calici.Dar…au biserica mare,fabrica de produs bani pentru mafia BOR..
credinciosul a zis
Sa vezi ce o-r sa se ingramadeasca turistii..ca au ce vedea,mai ales acum ca-i vara,..buruienile sant cat gardul,iar agricultura se face cu vaca si calul.Costa ceva.acest complex monastic..dar ce mai conteaza,mai ales daca ne aduce si moaste..!
provincialul a zis
Fanfaroneala popeasca…cei de la Calapodesti nu stiu ce e pasta de dinti..iar popimea profita din plin de naivitatea calicilor din jurul nostru.
george a zis
Nu inteleg de unde atata ura la acesti atei si neoprotestanti. Ce va pasa voua ca intr-o localitate se construieste o biserica ortodoxa? La urma urmei si stramosii vostri au fost crestini ortodocsi.
Laura a zis
Domnul George,nu are nimeni nimic impotriva bisericii daca se construieste acolo unde este nevoie,dar in Romania se exagereaza prea mult mai ales in aceste timpuri grele pentru tara.
De aici intrebarea OARE CE SE ASCUNDE IN SPATELE ACESTOR CONSTRUCTII?