Digul contruit intre satele Schineni si Siretu din comuna Saucesti a fost „ras” de apele revarsate. Dupa cum se vede din imagine, pietrisul din care a fost realizat digul de protectie a fost imprastiat de viitura, cel mai inalt punct fiind la nivelul soselei.
Explicatii istorice pentru cedarea digului la Saucesti
Grav afectati de inundatii, de trei ori intr-un interval de cinci ani, locuitorii comunei Saucesti cer explicatii in legatura cu rezistenta precara a digului de pe Siret. Specialistii de la Administratia Bazinala de Apa (ABA) Siret explica, in mare, dezastrele din 2008 si 2010, prin depasirile istorice ale debitelor pe riul Siret, greu de prognozat in conditiile in care ele se inregistreaza la un interval de la peste o suta de ani in sus. Potrivit reprezentantilor ABA Siret Bacau, in 2005, viitura inregistrata pe Siret, la Saucesti, a fost de 1948 mc/s, in urma distrugerii digului, prin hotarire de guvern, construindu-se un dig, conform standardelor (STAS 4273/1983, STAS 4068/2-87) care sa poata prelua debitul maxim inregistrat. Problema este ca, in 2008, viitura inregistrata la Saucesti a depasit din nou asteptarile, atingind un debit de 2670 mc/s si afectind astfel digul existent si erodindu-l. „Dupa aceasta, cu fonduri de la Bugetul de Stat si de la Fondul de Mediu s-au inchis cele trei brese si s-a suprainaltat digul existent cu 20 de centimentri, asigurind tranzitarea unui debit de 5% plus 70 cm de garda. Mentionam ca inaintea producerii viiturii, s-a facut o suprainaltare a digului existent si a fost prelungit pe 450 m in zona amonte cu circa un metru din pamint, baraje mobile si saci umpluti cu nisip. Cu toate acestea, digul a fost deversat. Anul acesta, debitul maxim inregistrat la Saucesti a fost de 2.884 mc/s, digul existent fiind depasit. Acest debit corespunde unei probabilitati de o data la 150 de ani”, a spus Georgiana Cernat, purtator de cuvint ABA Siret Bacau. Practic, digul nu a rezistat, spun reprezentantii ABA Siret, pentru ca au fost doua virfuri de viitura care aproape s-au suprapus din cauza reliefului, viteza apei crescind foarte mult mai sus de zona Bacaului. In perioada urmatoare, specifica specialistiide la Ape, se vor incepe cu prioritate lucrari in zona Saucesti, cu realizarea unui dig la o asigurare corespunzatoare ultimului debit inregistrat, in functie de sumele alocate de Guvern in acest sens. (Madalina ROTARU)
Se darima casa pe el
Casa unui batrin de 75 de ani din satul Siretu, comuna Saucesti, a crapat si sta gata sa cada peste el. Vasile Pichi s-a uitat neputincios cum apa ii napadeste curtea si apoi intra in casa, fara sa poata face nimic. „Este a doua oara cind ma inunda. Prima oara a rezistat casa, dar acum a inceput sa crape si s-a miscat intr-o parte. Peretii sint crapati si am scos tot din casa, ca asta nu mai rezista si pica”, ne-a spus batrinul. Vasile Pichi si-a scos toata agonisela lui de-o viata in drum. Le aseaza pe caprarii si isi asteapta ginerele sa le duca la el acasa. Meticulos, batrinul pune in pungi maruntisurile, ceasul de perete, citeva candele. Aranjeaza cu drag citeva carpete si covoare pe un scaun. Citiva vecini il ajuta si ei. „Ma chinui singur. Nici nu mai stiu pe unde sa le pun. Asa sint de cinci ani, de cind mi-a murit nevasta. Acum se darima si casa pe mine. Mergeti si la Sfatul Popular sa povestiti necazul meu”, a precizat Vasile Pichi. Si Tereza Lacatusa din Schinei este suparata. Casa ei, inundata, s-a lasat intr-o parte, iar acum femeia nu isi poate inchide nici geamurile. (Claudiu TANASESCU)
Pod distrus
Podul de la intrarea in satul Siretu a fost distrus de apele revarsate ale riului. Construit in urma cu doi ani, podul se afla in reparatii in momentul inundatiilor.
Puncte de colectare a ajutoarelor pentru Saucesti
In municipiul Bacau s-au infiintat de ieri mai multe puncte de colectare a ajutoarelor pentru sinistratii din Saucesti, la initiativa primarul municipiului Bacau, Romeo Stavarache. „Sa nu uitam ca si noi, bacauanii, am fost loviti de ape in anul 2005. Atunci am fost solidari intre noi, ne-am ajutat unii pe altii si, impreuna, am reusit sa trecem peste acele necazuri. Astazi trebuie sa-i ajutam pe cei din comunele Saucesti si Letea”, a declarat primarul Bacaului. In saptamina 5 – 11 iulie, bacauanii care doresc sa doneze ajutoare pentru cei din comuna Saucesti pot face acest lucru la punctele de colectare amenajate in zona Centrala, la Parcul Trandafirilor, zona Nord, la sediul SPAS din strada Stefan cel Mare, in zona Stadionului Municipal – Spitalul Judetean si in zona Narcisa, la Biserica Sfintul Dumitru. Programul de functionare al centrelor de colectare este zilnic intre orele 08.00 – 18.00, acestea fiind deservite de catre salariati ai Primariei Bacau. Pentru a se evita colectarea de produse care nu sint necesare in momentul de fata locuitorilor din comuna Saucesti, la aceste centre se vor primi donatii constind in apa potabila, paturi, perne, lenjerii, alimente neperisabile si vesela de unica folosinta. (Claudiu TANASESCU)
Anonim a zis
Prostii, acum sta basescu toata ziua la tv sa ne explice ca meritam tot ce ni se intampla. Prostii sunt aproape convinsi ca sunt vinovati de propriile tragedii.