• peste 200 de miliarde de lei, adunate ca excedent la plata asigurărilor de sănătate a băcăuanilor, au luat calea Bucureștiului
Mai bine de 200 de miliarde de lei, adunați ca sold în Trezorerie la fondul de asigurări de sănătate au fost pur și simplu naționalizați. Și asta, deși spitalele din județ se confruntă cu mari lipsuri, Casa de Asigurări de Sănătate are o restanță către farmacii de aproape 70 de miliarde de lei, iar asigurații beneficiază de analize gratuite numai în primele zile ale lunii.
Începutul anului 2003 a adus printre alte schimbări legislative din sistemul sanitar și modificări radicale în domeniul asigurărilor de sănătate. Scutirea pensionarilor de plata contribuției la fondul pentru sănătate și scăderea acesteia de la 7 la 6,5% pentru salariați sînt schimbările care, odată anunțate, i-au bucurat pe plătitorii taxei. Una dintre modificările din domeniul asigurărilor de sănătate este mult mai radicală și s-ar putea dovedi mai tîrziu o povară în plus pentru plătitorul de rînd. Cu începere de la 1 ianuarie, contribuția pentru sănătate nu se mai virează la Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate, ci direct la București, unde a fost înființat Fondul Național pentru Sănătate. Prima măsură luată după apariția acestui fond a fost naționalizarea banilor adunați de fiecare județ în parte, ca sold în Trezorerie. De la Bacău au fost virați în capitală peste 200 de miliarde de lei, bani constituiți ca excendent acumulat la asigurările de sănătate în ultimii patru ani. „Soldul din Trezorerie nu era un fond pe care noi îl puteam folosi pentru finanțarea sistemului sanitar din Bacău. La început de an, primeam totuși aviz de la Casa Națională pentru stingerea datoriilor spitalelor cu bani din acest fond. Pentru că mai reușeam să folosim ceva din excedent, banii ne ajutau. În acest moment, la Bacău nu mai există nici un leu sold în Trezorerie, pentru că ei au fost vărsați la Fondul Național pentru Sănătate”, ne-a declarat Oana Chelaru, director al Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS).
Odată intrați în custodia noului fond, banii plătiți de băcăuani pentru asigurările de sănătate se vor reîntoarce în sistemul sanitar băcăuan printr-o metodă mult mai stufoasă ca cea din anii trecuți. „Avem dreptul și anul acesta să cerem un buget pentru tot anul, dar el va fi repartizat sistemului sanitar băcăuan pe baza unor cereri trimestriale de finanțare, pe care noi le vom înainta Casei Naționale. Necesarul trimestrial trebuie să fie foarte bine documentat, dar banii ne vor fi repartizați lunar, pe baza altor cereri de credite bugetare”, a explicat Oana Chelaru.
Birocrația nou instituită nu va ușura soarta unităților medicale, pentru care fondurile alocate vor fi bătute în cuie, iar micile artificii economice vor fi imposibile. „Contractele de finanțare a spitalelor vor fi semnate tot la Bacău, dar nu vom mai avea posibilitatea să mai dăm bani în avans pentru plata salariilor sau pentru aprovizionarea cu medicamente”, a adăugat directoarea CAS. Pînă acum, reprezentanții CAS nu au primit avizul Casei Naționale pentru bugetul anului 2003. Proiectul de buget pentru anul în curs calculat pentru finanțarea serviciilor medicale din tot județul prevede suma de 1.328 de miliarde de lei. Pînă cînd cei de la București se vor decide să repartizeze bani în județe, unitățile medicale și farmaciile funcționează cu puținii bani pe care îi mai au în conturi și acumulează datorii. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns