Festivitatea de premiere a celor mai buni sportivi ai SCM Bacău a fost o reușită organizatorică și un eveniment de suflet. „În acest an, avem din nou cam 500 de medalii câștigate. Dar nu voi face un pomelnic al lor, pentru că noi le știm și nici oficialități n-am invitat, ca să ne simțim în familie, neîncorsetați”, a spus în deschidere Relu Auraș, directorul SCM Bacău. Reprezentanți ai sporturilor olimpice și neolimpice, cu toții au fost premiați, tuturor li s-au recunoscut meritele și au primit măcar o încurajare. Din acest punct de vedere, al unității clubului în fața vremurilor grele ce se anunță, Relu Auraș a pornit cu un uriaș pas cu dreptul, în al treilea său mandat.
Boxerii și-au flancat colegii
În clasament, lider a fost Mihai Nistor, fostul medaliat cu bronz la Europenele de Seniori. La numai 22 de ani, pugilistul de categorie grea este veteranul lotului pregătit de însuși Relu Auraș. Trebuie spus că această grupă de campioni domină categoric boxul românesc, cucerind la ultimele două ediții ale CN câte șase titluri din totalul de zece. „Acum, o dată ce porțile sportivilor noștri s-au deschis pe plan internațional, sper să avem din nou rezultate la mondiale și europene. Nistor mai are opt ani până când va atinge vârsta optimă pentru medalia de aur la Jocurile Olimpice. El concurează acum în Campionatul Mondial al Cluburilor cu o echipă din Kazahstan, care cred că va termina prima. Și, încă un beneficiu pentru el, e posibil ca acest Campionat să fie criteriu de calificare la viitoarea ediție a JO”, a punctat Auraș despre numărul 1 al clubului. Cam toți sportivii premianți de la celelalte secții s-au aflat între boxeri. Astfel, după tânăra dar celebra aruncătoare de ciocan Bianca Perie (de patru ori campioană mondială de juniori), a urmat pugilistul Alexandru Cuciureanu, fost medaliat european. După cei doi săritori de pe locul 4, Mara Aiacoboae și Cătălin Cozma, au urmat boxerii Cătalin Paraschiveanu și Mirel Jitaru. Locurile 6 (Diana Teodoru – gimnastică), 7 (Lavinia Scurtu și Ionuț Feniuc – atletism) și 8 (Alexandru Manole – tenis, Mircea Croitoru – judo) au fost limitate de pugiliștii Nicușor Ciobanu (locul 9) și Alexandru Țurcanu (locul 10). Pe 9 a mai fost luptătorul Alexandru Botez, iar pe 10 luptătoarea Ana-Maria Pal.
Fiecare dintre acești sportivi are câte o scurtă poveste frumoasă a performanțelor lor, poate și a eșecurilor. Ne vom opri doar asupra Biancăi Perie (21 ani), care a avut ghinionul unei accidentări la spate în anul olimpic 2012. Drept urmare, ea n-a fost destul de puternică pentru a lua medalie dar, la fel ca Nistor, are ani lungi în față pentru a împlini speranțele pe care clubul și întreaga Românie și le-au pus în ea.
O premiere separată a fost pentru sporturilor neolimpice, care aduc clubului o zestre de puncte importantă. Pe locul 1 a fost pus Ionel Alexandru (kick-box), un jandarm-sportiv, la fel ca antrenorul său Gabi Muntenașu; pe 2, surpriză și premieră la SCM Bacău, a fost preferată Ana Maria Motoca, de la powerlifting; pe 3, Vlăduț Popa, de la karate; pe 4, la fel de tânărul Dănuț Ifrim (modelism).
„Motorul performanței”
Un premiu special fusese acordat anterior polisportivei Bianca Marcoci, medaliată în trei discipline – judo, lupte libere, powerlifting. Și, că veni vorba despre lupte libere, Relu Auraș a dat dovadă de o mare putere de înțelegere referindu-se la Victor Donciu: „O fi având unele păcate în trecut, dar este un excelent antrenor, lucru pe care îl știam și pe care mi l-a confirmat mama Biancăi, din proprie inițiativă”. Relu Auraș a comparat corpul său de antrenori (și sunt numeroși antrenori emeriți, de loturi naționale) cu motorul unei aeronave, avionul fiind doar partea vizibilă reprezentată de sportivi. Antrenorii – Corneliu Agop, Ion Butucaru, Maria Hagimă (25 de ani de carieră!), Aurel Chelariu, Carmina Gorgan, Nicu Cara, Marinică Ouatu, Adrian Gavriliu, Mihaela Coman, Ion Gheorghiță, Doru Botez, Petrea Zaharioaia, Victor Donciu, Daniel Zodian – au fost și ei premiați cu o diplomă și un plic cu bani.
N-au fost uitați nici sponsorii – reprezentați de cei mai de seamă, Marcel Nechita (Taxi Trans) și Vasile Manole (Elisa), care au primit amintire câte o statuetă înfățișând un boxer. De asemenea, au fost gratulați jurnaliștii sportivi, în ordinea atașamentului lor față de SCM Bacău, așa cum a întocmit-o Relu Auraș.
Ambarus a zis
Bravo tovarasi! Medalia de la JO cucerita de catre Diana Chelaru, are vreo importanta pentru sportul bacauan?