Cu cinci ani in urma, pe 26 iunie, Scoala Comerciala si de Servicii Bacau deschidea primul sau curs de formare profesionala. Sufletul acestei institutii, una dintre cele 140 de acelasi gen din Bacau, este Maricica Sova, care a transformat ideea sa intr-un proiect de succes, daca socotim citi cursanti a avut scoala in cei cinci ani si citi dintre ei si-au gasit un nou rost in viata, in conditiile economico-sociale de astazi, atit de vitrege.
„Nu poti sa faci nimic de calitate daca nu pui si mult suflet – spune Maricica Sova, directorul general al scolii. Am pornit de la infiintarea unei fundatii, pentru care am riscat averea familiei si careia i-am dedicat cea mai mare din timp. Desi aveam ceva experienta in domeniu, la inceput am trecut prin destule momente in care nu credeam ca voi reusi. Dar, am perseverat, am tinut stacheta calitatii cursurilor la inaltime, am scris proiecte pentru finantare europeana si, acum, rezultatele ne sint o buna carte de vizita. Un ajutor imens a venit chiar de la familia mea, care se implica in afacere.” Scoala Comerciala si de Servicii Bacau are statut de fundatie si, in ultimii cinci ani, a derulat cursuri din toate domeniile de activitate in care se cere forta de munca. Fundatia are 28 de autorizatii in Registrul National al Furnizorilor Autorizati de Pregatire Profesionala. Scoala a pregatit, in cinci ani, 3.200 de absolventi, in 240 de cursuri de calificare. Zilnic, la cursuri, la sediul propri-zis sau in locatiile din judet ori din tara, se afla circa 130 de someri care se recalifica in meserii mai cautate, dar si 150 de cursanti la formele de pregatire cu taxa. In cei cinci ani, 120 de lectori de specialitate au predat la cursuri, in prezent corpul instructorilor fiind de 50 de persoane.
Pe lista de oferte, 22 de cursuri
„Scoala – a precizat Maricica Sova – are ca misiune realizarea activitatii de instruire si formare profesionala de calitate, in conditii moderne si de inalta competenta, la nivelul standardelor Uniunii Europene.” Astfel, scoala organizeaza cursuri de calificare sau recalificare in meseriile Operator confectioner industrial, Preparator produse din carne si peste, Transator, Dulgher-Timplar-Parchetar, Crescator de pasari, Fierar betonist, montator prefabricate, Stivuitorist, Ospatar, Lucrator in comert, Brutar, Cofetar-patiser, Bucatar, Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, Cosmetician, Gaterist la taiat busteni, Confectioner asamblor articole din textile, Ingrijitoare pentru copii,
Ingrijitoare pentru batrini la domiciliu, Lucrator instalator in constructii, Lucrator in structuri pentru constructii, Lucrator izolator sau Jonctor. Pe linga acestea, se organizeaza si cursuri de initiere, perfectionare / specializare pentru Specialist in domeniul securitatii si sanatatii in munca, Inspector resurse umane, Cadru tehnic cu atributii PSI, Operator introducere, validare si prelucrare date, Contabil si Auditor in domeniul calitatii. Scoala are o baza materiala proprie – sali de clasa dotate cu mijloace didactice si echipamente pedagogice moderne, un laborator de informatica si laboratoare de instruire practica pentru meseriile Frizer-Coafor-Manichiurist-Pedichiurist, Cosmetician, Ospatar si Bucatar.
Cursuri pe bani europeni
Scoala a fost, insa, aplicant direct in proiectul FRS „O viata mai buna pentru cetatenii de etnie roma”, implementat de Consiliul Local Homocea (Vrancea) si partener in proiectul „Calificarea resurselor umane din intreprinderi – stimulent al performantei si adaptabilitatii pe piata muncii” (Investeste in oameni – Proiect cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007- 2013). De anul trecut, pentru o durata de doi ani, fundatia este beneficiara a doua finantari nerambursabile din fonduri europene pentru implementarea proiectelor „Oportunitati noi pentru integrarea pe piata muncii a somerilor din judetul Bacau” si „O sansa somerilor tineri si de lunga durata din judetul Bacau pentru integrarea pe piata muncii”. Astfel, 220 de someri beneficiaza de cursuri gratuite in meseriile Cosmetician, Ingrijitoare pentru copii, Ingrijitoare pentru batrini, Frizer-Coafor-Manichiurist-Pedichiurist, Operator introducere, validare si prelucrare date, Lucrator in comert, Brutar, Bucatar, Ospatar, Dulgher-Timplar-Parchetar, Lucrator in structuri pentru constructii, Instalator in constructii.
Lasă un răspuns