Vineri seară, 27 iunie, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău s-a petrecut ceea ce era de ceva vreme așteptat: întâlnirea dintre băcăuani și scriitoarea Petronela Rotar (Brașov), autoarea controversatului, dar bine primitului ei volum de debut „O să mă știi de undeva”. Evenimentul s-a petrecut în cadrul proiectului „Spectacolul cărții” derulat de instituția amintită și s-a bucurat, mai mult ca în alte dăți, de o prezență numeroasă din partea băcăuanilor de toate vârstele. Prezență, de bună seamă, justificată tocmai de numele invitatului la spectacol. Pe Petronela Rotar, adică scriitura ei, cei tineri, cu precădere, o știu de ceva vreme de pe rețelele de socializare și de pe blogul personal (www.acestblogdenervi.ro), gândurile ei reprezentând, dincolo de poezie, confidențe. Și cui nu-i place să se regăsească în vreo stare a altcuiva, regăsire tradusă prin „nu sunt singur în toată această poveste!”?
Despre poezia Petronelei Rotar a vorbit, la lansarea volumului ei „O să mă știi de undeva” de la Centrul „Apostu”, profesorul și poetul Dan Petrușcă, acesta recunoscând că „a citit cartea cu interes”, descoperind de la bun început că „ne aflăm cu totul în contemporaneitate”. „Cartea definește poezia ca supraviețuire – a spus prof. Dan Petrușcă -, este o carte a suferinței, tema literară fundamentală fiind însă iubirea. Găsim o artă poetică neconvențională, iar metoda transmiterii mesajului este sinceritatea”. De asemenea, profesorul a ținut să remarce că, din punct de vedere al construcției textului, limbajul abordat de autoare – pe alocuri foarte dur – este, totuși, foarte bine folosit. „Cuvintele din sfera a ceea ce unii numesc limbaj interzis nu sunt deloc vulgare la autoare – a precizat Petrușcă -, ele sunt folosite cum trebuie”.
O scurtă recenzie a volumului a făcut și criticul de teatru Carmen Mihalache, aceasta găsind pentru Petronela Rotar cuvinte doar de apreciere. „Pe Petronela o cunosc parcă dintotdeauna – a spus Mihalache -, prin autorii pe care îi citește, prin pasiuni. Petronela își scoate, pur și simplu, inima la vedere și-mi place că există în textele ei o armonie a contrastelor deși, prin esență, este vorba despre o carte amară. Găsesc în autoare un om îngrozitor de lucid, dar o romantică totodată, are cinism, dar are în egală măsură, candoare”.
Despre cartea ei, autoarea a mărturisit că este o carte a stărilor, poezia definindu-se ca stare.
“Spectacolul cărții”, marcat de asemenea, de momente muzicale susținute la pian de artistul Cătălin Stănescu precum și de lansarea unui nou număr al revistei “Vitraliu”, editată de Centrul “George Apostu” s-a încheiat după circa două ore cu o sesiune de autografe din partea Petronelei Rotar pentru noii ei prieteni pe care – a mărturisit – îi știa, parcă, de undeva. Mesaj transmis prin aprecierea faptului că “aici, în Bacău, am fost parcă cel mai bine primită”.
Lasă un răspuns