Investitia cea mai inspirata s-a dovedit a fi, pina in prezent, tot cea in imobiliare. Cine a avut bani a stiut ca, daca ii plaseaza in terenuri sau imobile, va reusi sa scoata, daca nu un profit, macar aceeasi suma investita. De retinut ca, in 2008, trebuie luata in calcul si perioada de criza generata la mijlocul anului, in care profiturile celor care au ales sa-si puna banii in imobiliare au fost serios diminuate, potrivit unor surse. Din pacate, o imagine absolut reala asupra trendului pietei nu poate fi obtinuta, in conditiile in care cifrele privind preturile terenurilor exista doar la notari, care, de regula, prefera sa le mentina confidentialitatea. Prin urmare, a trebuit sa ne limitam demersul jurnalistic la o singura sursa, credibila, in felul ei, dar insuficienta pentru rezultatul la care am sperat: Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Potrivit specialistilor de aici, pretul unui teren depinde, teoretic, de mai multe variabile, atit de utilitatile existente in zona, forma, amplasarea, deschiderea fata de drumurile publice, precum si gradul de seismicitate. In realitate, pretul este cel stabilit de piata. Datele pe care le prezentam nu au pretentia de a fi in totalitate, reale, dat fiind faptul ca, de regula, la notariat, sint inregistrate preturi mai mici, situate undeva catre minimele pe care legea obliga notarii sa le inregistreze.
Ceata totala, in Bacau
La nivelul municipiului Bacau, potrivit datelor detinute de OCPI, nu au fost inregistrate modificari semnificative de preturi ale terenurilor, desi, s-au semnalat cazuri izolate in care, de exemplu, pretul de 230 de euro in zona A (strazile Alexandru cel Bun, Aleea Parcului, Calea Marasesti – de la hotel „Decebal” la Tic-Tac, Energiei, Ionita Sandu Sturdza, Mihai Viteazu, Valea Alba si cele invecinate etc) a municipiului a ajuns la peste 520 de euro (o parcela de linga teatrul de papusi, la cotitura din dreptul intersectiei 9 Mai cu Unirii, cumparata de omul de afaceri Dorin Umbrarescu). Metrul patrat de teren, spun cadastristii, s-a mentinut in jurul valorii de 95 de euro, in zona B (Cornisa, Calea Marasesti – de la Tic-Tac la Orizont, Miron Costin, Gara etc). Zona C figureaza cu preturi de pina la 65 de euro pe metru patrat.
Cresteri spectaculoase in restul judetului
O situatie ceva mai apropiata de realitate o avem in zona municipiului Onesti. Aici, cu un an in urma, un metru patrat de teren costa 60 de euro, in zona centrala, pentru ca, in prezent, pretul acestuia sa urce la 130 de euro. Asadar, cresterea este de peste 116 la suta, intr-un singur an. In zona D, cea mai slab cotata, terenurile s-au vindut cu doar 10 euro metrul patrat, anul trecut, pentru ca, in prezent, pretul sa ajunga la 25 de euro metrul patrat. In acest caz, cresterea este de 150 la suta. La Buhusi, metrul patrat se vindea, in buricul tirgului, cu 0,35 euro, pentru ca acum sa se valorifice la pretul de 0,95 de euro. La Beresti Bistrita, un loc de casa avea un pret de 1,6 euro pe metrul patrat, in 2007, iar acum acesta este de 9,5 euro metrul patrat. Mai la munte, in zona comunei Blacani, terenul se vindea, anul trecut, cu 0,86 euro pe metru patrat, iar acum se valorifica la aproape un euro metrul patrat.
Tzopescu a zis
eu cred ca voi nu ati observat ca in bacau sunt derenuri care se vand si cu 1.000 euro/mp sau peste…mai documentati-va
ptr Tzopescu a zis
Tu citesti vreodata un text de presa cu atentie?