Ancheta efectuată de specialiștii Sucursalei Distrigaz Nord Bacău s-a încheiat la începutul acestei săptămîni fără a elucida, însă, misterul acumulărilor de gaze din zona Tic-Tac. Demarată după ce acum o săptămînă un muncitor de la restauranul Mc Donalds Bacău s-a autoincendiat în canalizarea din fața fast-food-ului, în timp ce încerca să citească apometrul apei reci, ancheta s-a realizat în mai multe etape. În primă fază, instalatorii au măsurat, în ziua accidentului, acumulările de gaze din canalizările situate în zona respectivă, emanațiile putînd fi depistate doar cu aparatele speciale. A doua zi s-a trecut la săparea de șanțuri pentru a se descoperi eventuale fisuri ale țevilor sau neetanșeități ale vanelor, însă nici în urma acestui demers nu au fost descoperite cauzele producerii deflagrației. „Ultima soluție pe care o aveam la îndemînă pentru a determina proveniența acumulărilor de gaze era de a face probe de rezistență și etanșeitate cu aer. Acest lucru s-a realizat timp de 70 de ore, iar rezultatul a fost că țevile și vanele sînt în perfectă stare de funcționare. Rămîne și pentru noi un mister proveniența gazelor din acea zonă”, ne-a declarat Mircea Apetrei, inginerul șef al Sucursalei Distrigaz Nord Bacău.
Țevile care transportă gazul în zona Tic-Tac au fost înlocuite în toamna anului trecut de firma Amici. Pentru a preîntîmpina eventuale incidente, furnizorul de gaz din Bacău a decis să mențină zona sub observație, efectuînd măsurători pe acel tronson în special noaptea, cînd traficul în zonă este mai puțin intens.
Din punct de vedere al Inspectoratului Teritorial de Muncă, motivele accidentului de muncă de la McDonald’s nu vor putea fi elucidate. Inițial s-a crezut că la baza accidentului a stat o acumulare de gaz metan, lucru care însă nu poate fi dovedit. O altă ipoteză pune acumularea de gaz metan din căminul de apă de la Mc Donalds pe baza scurgerilor de apă cu reziduuri de carburanți în cămin, de la benzinăria din apropiere. „Această ipoteză este foarte posibilă, dar acum nu se mai poate demonstra acest lucru, datorită topirii zăpezii”, a precizat Ion Barbu, inspectorul șef al ITM Bacău. (C.B., C.T.)
Lasă un răspuns