• banii pentru pregătirile de iarnă au ajuns la limită • directorii căminelor se plîng că nu au avut bani suficienți pentru alimente, asigurarea căldurii este încă incertă, deși afară este foarte frig, iar banii pentru facturile la gaz sînt doar simple promisiuni pentru moment
Pentru cei 1.114 vîrstnici și persoane cu handicap aflați în căminele spital din județul nostru se anunță o iarnă grea. Dacă stocurile de alimente au fost făcute cu fonduri la limită, asigurarea căldurii rămîne o problemă. „S-a achiziționat tot ceea ce era necesar pentru iarnă, dar s-a renunțat la investiții”, a recunoscut Ovidiu Necula, directorul Centrului de bolnavi neuropshici de la Gîșteni. La această unitate, problema principală este asigurarea căldurii. Căminul este încălzit cu ajutorul combustibilului lichid, care este foarte scump. Iarna, aici se consumă 25 – 30 de tone lunar, iar zece tone de combustibil costă 180 de milioane de lei. „Asta înseamnă că, numai pe căldură, într-o lună de iarnă se cheltuie circa 400 de milioane de lei. În trei luni, ajungem la 1,2 miliarde de lei. În plus, nu putem depozita combusibilul. Avem o butelie de 20 de tone și, lunar, aceasta se încarcă de două trei ori. La mîncare avem datorii la furnizorii de cartofi de circa 300 de milioane, dar le vom onora în curînd. Toată pregătirea pentru iarnă, rezerve de hrană, combustibil, revizia instalației de încălzire ajunge la 2,5 miliarde de lei”, a explicat directorul Necula. La Gîșteni sînt internate 363 de persoane cu handicap neuropsihiatric.
La azilul de bătrîni din Răchitoasa, problemele sînt, în principal, cauzate de lipsa lemnelor pentru sobe. „Încălzirea la noi se face cu lemne. Am avut alocate pentru achiziționarea de lemn 52 de milioane de lei, din care s-au cumpărat 120 de metri cubi. Pentru a trece de iarnă, mai avem nevoie de circa 40 de metri cubi, chiar și mai mult, dacă iarna va fi lungă”, ne-a declarat Vasile Grecu, directorul azilului din Răchitoasa. Zarzavaturile pentru iarnă, varza și murăturile au fost cultivate în grădina unității. Conducerea a mai cumpărat 6,5 tone de cartofi și a investit în alimente 235 de milioane de lei. Și totuși, la centru ar mai trebui conserve de fasole, mazăre, bulion și altele de acest gen.
La Comănești, bani prea puțini pentru mîncare
La Comănești, de trei zile s-a dat drumul la noua centrală termică a căminului. Investiția se ridică la circa 3,5 miliarde de lei, dar mai necesită cîteva lucrări pînă la finalizare. „Așteptăm această investiție de șase ani. Mai avem de lucrat pe etaje, la oficiile unde vor fi montate aragazele pentru încălzit”, ne-a declarat Mihaiță Lucaș, directorul centrului din Comănești. Aici, problema este legată de alimente. Rezervele de hrană ajung doar pînă în decembrie. După aceea vor mai fi necesare 1,3 miliarde de lei pentru plata gazului, cheltuieli materiale și alimente. Instituția a primit în acest an 12,7 miliarde de lei, iar la rectificare s-au mai adăugat două miliarde. „Sperăm să ieșim cu bine din iarnă. Avem banii de la rectificare și-i vom drămui cum putem”, a mai spus directorul Lucaș.
Centrul de bolnavi neuropshici de la Vermești a rezolvat problema hranei. Instituția nu are cantină proprie, așa că mîncarea este adusă de la Azilul din Comănești. „Noi plătim hrana pe care o luăm de la Comănești. Ei cumpără alimentele la grămadă și plătim cît consumăm. Lunar, achităm pe mîncare peste 100 de milioane de lei pentru cei 81 de asistați din centru”, ne-a declarat Mircea Doran, directorul de la Vermești. El ne-a mai spus că ar mai avea nevoie de 300 de milioane de lei, ca să iasă cu bine din iarnă, mai ales că unitatea are de plătit facturi consistente pentru gazul metan necesar încălzirii. La Ungureni, problema o constituie aprovizionarea cu combustibil pentru încălzire. Unitatea își face un stoc de rezervă de 20 de tone de motorină și se aprovizionează pe măsură ce se consumă acesta. Pînă în primăvară mai trebuie procurate alte 20 de tone de combustibil, ca bolnavii să nu tremure de frig la iarnă.
Asistații vor mînca la iarnă ce au cultivat în grădini
Centrul din Parincea, unde sînt îngrijiți 36 de asistați, a scăpat de achiziționarea zarzavaturilor, legumelor și murăturilor. Aici, tinerii între 17 și 30 de ani fac terapie prin muncă la microfermă. „Avem trei hectare de pămînt și am mai luat două în arendă. Ne-am umplut camara cu recolta proprie. Problema este aprovizionarea cu butan. Nu ne permitem să facem un stoc mare, așa că ne descurcăm cu cele trei butelii, a trei tone fiecare. Una o ținem de rezervă, pentru cazuri extreme, iar celelalte funcționează. La o lună și o săptămînă trebuie să le umplem. Deocamdată nu știm noile prețuri de anul acesta, pentru că am mai avut butan în ele rămas de anul trecut”, ne-a declarat Roni Dorneanu, directorul centrului.
Dintre toate centrele, cel mai bine stă Azilul de bătrîni din Bacău, care este cu pregătirile pe ultima sută de metri. „Deja am făcut aprovizionarea pentru cei 200 de asistați cu zarzavaturi, am pus la murat castraveții și gogonelele. Mai trebuie să achiziționăm 15 tone de cartofi, dar pentru că furnizorii ne-au cerut prea mult pe kilogram, mai așteptăm pînă găsim un preț convenabil. Important este că nu avem datorii la furnizori”, ne-a declarat Daniela Ruseanu, directorul centrului băcăuan. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns