– neprelungirea valabilității permisului de armă atrage anularea dreptului de deținere, port și folosire și obligativitatea depunerii armei și muniției la un armurier în termen de zece zile
Ramona IONESCU
Veste bună pentru deținătorii de arme! Inspectoratul de Poliție Județean Bacău anunță că organizează o acțiune de prelungire a valabilității permiselor de armă în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2013. Conform art. 25 din Legea 295/2004, permisul de armă are o valabilitate de cinci ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri. „Titularul armei – declară inspectorul principal Oana Năforniță, purtător de cuvânt la Inspectoratul de Poliție Județean Bacău – trebuie să se prezinte înainte de împlinirea termenului de cinci ani, la structura de poliție specializată unde își are domiciliul. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase (AESP) se vor deplasa în județul Bacău în vederea preluării documentelor”.
Documente necesare
Titularul dreptului de deținere, port și folosire arme și muniții trebuie să prezinte permisele de armă (tip A și B), atestatul de colecționar, în cazul persoanelor fizice care dețin arme în colecție, armele înscrise în aceste documente, actul de identitate în original și copie, permisul de vânătoare în original și copie, cererea tip, o fotografie color (dimensiune 3 x 4 cm), adeverința care să ateste calitatea ce a determinat autorizarea pentru a deține arma de apărare și pază, certificatul medical tip, eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult șase luni, aviz psihologic eliberat cu cel mult 12 luni înainte de depunerea cererii, de către un psiholog autorizat pentru astfel de teste, atestat în condițiile legii, certificat de cazier judiciar eliberat cu cel mult șase luni, dovada efectuării tragerii experimentale în cazul armelor cu țeavă ghintuită.
Dreptul de deținere poate fi anulat
Neprelungirea valabilității permisului de armă poate duce la anularea dreptului de deținere, port și folosire și obligativitatea depunerii armei și muniției la un armurier în termen de zece zile. Legea 295/2004, art. 140 spune că „nedepunerea armei și a muniției la un armurier autorizat în termen de zece zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani”. Băcăuanii care dețin arme pot obține informații suplimentare la numerele de telefon 0234/202.073, 0234/202.606 și 0234/202.231.
Lasă un răspuns