Într-o atmosferă de caldă prietenie, vineri după-amiază, 23 august, în cafeneaua Antique din Bacău, la subsol, jurnalistul Sebi Șufariu și-a făcut debutul pe piața literară autohtonă, printr-un volum de poezie. Odată intrat în cafenea, la vederea celor mulțI, de toate vîrstele, răsfoind care mai de care volume de versuri, privindu-le chipurile, zambetele în colț de buze și auzindu-le franturi de vorbe, primul gand care te-ar fi izbit ar fi fost, de bună seamă, “a tunat și i-a adunat”. După ce vei fi văzut titlul, același la fiecare volum în parte, însă, te-ai fi dumirit: “Cel nebun după poezie”. Mai exact, Sebi Șufariu, “Cel nebun după poezie”.
O lansare atipică de carte, un eveniment rupt de contextual actual al lansărilor de carte în cadru oficial, să recunoaștem, aproape plicitisitoare, după același tipar, cu aceiași oameni. Nu, la Sebi nu a fost așa. Sebi a tunat versuri de-a lungul anilor, le-a revăzut, le-a dezbătut și abia apoi le-a adunat în carte. A tunat apoi printre prietenii sai iubitori de poezie și i-a adunat în cafenea. Fără să pregătească pe careva pentru vreun discurs, invitandu-și mentorii să spună, dacă vor dori, cateva cuvinte, pentru ca la final, Sebi să nu citească publicului din propria creație ci, invitandu-l pe acesta, la prima vedere, să o facă, pentru ca el, “Cel nebun după poezie”, să aleagă spre citire, un poem din lirica recent plecatului într-o altă dimensiune, Alexandru Mușina.
“Cand l-am cunoscut pe Sebi, era un jurnalist frenetic căruia i-am sesizat condeiul liric după ce mi-a scris un reportaj la o revistă – a rostit, printre multe alte vorbe bune, Ioan Enache, directorul revistei Credința Ortodoxă, semnatarul copertei de final al volumului de debut al lui Șufariu -, atunci am înțeles că Sebi este, dincolo de jurnalist, poet. Poezia trebuie să emoționeze în primul rand, iar poezia lui Sebi o face. Mai mult, deși debutează la 42 de ani, Sebi ne comunică prin volumul său că este un poet ajuns la maturitate și deja putem spune că el și-a creat un timbru personal, o marcă, o identitate poetică. Această carte lansată la apă va avea drum lung și, sunt convins, ea va lăsa o dara literară, experiența mi-o spune”.
La randul său, prof. univ. dr. Ioan Dănilă, unul din mentorii lui Sebi Șufariu și semnatar al prefeței volumului, a vorbit, în doar cateva cuvinte – “restul l-am scris în prefață”- despre maturitatea poetică a autorului, numindu-l pe acesta “un poet, deși debutant, deja format”. Scriitoarea Cristina Ștefan, reprezentantul editurii Art Book unde a apărut “Cel nebun dupa poezie”, dar și coordonatoarea Cenaclului online Lira 21 unde Sebi Șufariu este membru, a rostit, cu aceeași convingere, cuvinte pline de încredere la adresa “viitorului poetic” al acestuia. “Am așteptat acest volum de poezie. L-am așteptat! Il consider bine ancorat în poezia contemporană romanească – a apreciat Cristina Ștefan. Ne lipsește personajul literaturii de astăzi și cred că numai un nebun de poezie ar mai putea face poezie în ziua de astăzi. Văd la Sebi același curaj ca-n poezia lui Nichita Stănescu. Este un scris tanăr, puternic, masculin care va captiva”. Iar “avalanșa”de cereri din partea prietenilor lui Sebi, și ei nebuni dupa poezie, de a-i citi din lirica în acel cadru total rupt de conformism din cafenea, a demonstrat-o deja. Sebi a debutat în volum greu, dar hotărat. (M. Rotaru)
Lasă un răspuns