Președintele director general al Societății de Investiții Financiare (SIF) Moldova, Costel Ceocea, a transmis acționarilor acstei societăți și tuturor investitorilor interesați de piața de capital că estimează, pentru anul 2012, depășirea tuturor financiari bugetați. Profitul net al societății din Bacău a fost de aproximativ 137 de milioane de lei. „Sunt – a precizat Costel Ceocea – asigurate, astfel, condițiile pentru îndeplinirea indicatorilor de performanță estimați, precum și resursele pentru susținerea politicii de dividend așa cum a fist aprobată prin hotărârea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din aprilie 2011.”
SIF Moldova s-a plasat, după rezultatele anului trecut, a doua în topul profitabilității celor cinci SIF-uri din România, cu un câștig de 137,1 milioane de lei (30,8 milioane de euro). Profitul din 2012 este, însă, cu 8,4 milioane de lei sub cel din luna noiembrie, de 145,5 milioane de lei, cu 29% sub profitul record din 2011, de aproape 193 de milioane de lei. Câștigul din 2011 a fost susținut de tranzacția prin care SIF Moldova a vândut către Erste întregul pachetul de acțiuni deținut la BCR și a primit 123,6 milioane de lei și aproximativ 1% din titlurile Erste. Anul trecut, activul net a crescut cu 2,6% în luna decembrie, de la 1,063 de miliarde de lei, la 1,09 miliarde, cu numai 0,6% sub cea de la sfârșitul anului 2011, de 1,097 de miliarde de lei.
SIF Moldova și-a redus și participația la BRD, cu aproape 0,97% în primele nouă luni ale anului trecut, la 2,31% la sfârșitul lunii septembrie, față de pachetul de 3,28% deținut în 2011. După primele trei trimestre ale anului, SIF Moldova mai avea 0,91% din acțiunile Erste, similar nivelului de la sfârșitul primului semestru. Totodată, participația este cu 0,11% sub nivelul de la finalul 2011, de 1,02%.
Rezultatele mai bune din anul 2012 la SIF Moldova dau mai mari speranțe de câștig acționarilor, care se pot aștepta la dividende mai mari. Executivul societății a chestionat, anul trecut, acționarii și a aflat că aceștia își doresc o politică de dividend care să asigure un echilibru al tuturor resurselor societății, în vederea consolidării activității pe termen lung. „Abordarea echilibrată – a transmis Costel Ceocea acționarilor – vizează modalitatea de repartizare a profitului net în paralel cu valorificarea oportunităților investiționale, în contextul evoluțiilor piețelor financiare interne și regionale. Strategia de repartizare a profitului net va avea în vedere fidelizarea acționariatului prin acordarea unui dividend cu un randament de aproximativ 10% (peste nivelul de 5% raportat la prețul mediu al acțiunii SIF Moldova pe ultimele 90 de ședințe de tranzacționare din 2012 la Bursa de Valori București.”
Consiliul de Administrație al SIF Moldova pregătește, deja, adunarea generală a acționarilor din 2013, în care se va analiza și redefinirea strategiei societății pe acest an. Adunarea va avea loc la maxim patru luni de la încheierea exercițiului financiar 2012, posibil în luna aprilie, cum s-au ținut adunările în fiecare an.
Lasă un răspuns