• elevii de clasa a VIII-a care au optat pentru geografie, au făcut cunoștință cu cerințele bazate pe un suport cartografic • ISJ a suprins, devansînd cu o zi simularea probei de limba română a examenului de bacalaureat
Elevii băcăuani de clasa a VIII-a și a XII-a au intrat, de ieri, în zodia simulărilor probelor de la Capacitate și Bacalaureat, perioadă care se va încheia la mijlocul lunii viitoare. Gheața a fost spartă de simularea probei de istorie și geografie de la Capacitate, respectiv cea de limba și literatura română de la bac. În ceea ce-i privește pe gimnaziști, singura noutate a ținut de apariția, în subiectul de la geografie, a unui punct formulat pe baza unei hărți. În rest, subiectele, formulate de Serviciul Național de Examinare și Evaluare, au respectat același tipic ca în anii anteriori: o primă parte ceva mai simplă, care, odată rezolvată, permitea obținerea unui note de 5.00, și o a doua parte, mai dificilă, menită să departajeze candidații. „Subiectele au fost, per total, accesibile. Acestea au fost întocmite utilizîndu-se fondul comun de informații existent în cele trei manuale aflate, la această oră, în circulație și respectă în totalitate programa de examen. Primele două subiecte au fost foarte ușoare, rezolvarea lor necesitînd 10 – 15 minute, în timp ce subiectele IV și V au fost destul de dificile”, a opinat profesoara Marieana Dobre, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar.
Cît privește subiectele de la istorie, acestea au fost caracterizate de profesopara Viorica Grigoriu, inspector de specialitate în cadrul ISJ, drept „bine gîndite, dar au presupus un volum de muncă prea mare pentru niște elevi mediu pregătiți”. Concret, elevii au avut de ales, la primele două puncte, un răspuns corect din patru posibile și de completat cîteva afirmații cu datele istorice de rigoare. Cerințele III și IV au fost formulate pe baza unor texte despre relațiile daco-romane și despre întemeierea Moldovei, pentru ca, la punctul V, candidații să aibă de completat un text referitor la „Diploma cavalerilor ioaniți”. Ultimul punct a cerut elevilor să prezinte, de-a lungul a cel mult două pagini, participarea domnitorilor Mircea cel Bătrîn și Mihai Viteazul la lupta antiotomană.
Simularea probei de limba română de la Bac, o supriză
Inspectoratul Școlar a reușit, ieri, să suprindă pe mai toată lumea, devansînd cu o zi simularea probei de limba și literatura română din cadrul examenului de bacalaureat. Aceasta a fost programată, inițial, să se deruleze pe 15 martie, însă, în marea majoritatea a liceelor din județ, s-a consumat ieri. „Atît sîmbătă, cît și duminică se desfășoară mai multe faze județene a olimpiadelor școlare, care trebuiau pregătite așa cum se cuvine. Cum simularea probei de limba română de la bacalaureat nu era o acțiune națională, ci una de anvergură județeană, am decis să o devansăm cu o zi. Totuși, cîteva licee nu au putut organiza simularea astăzi (ieri, n.r.) și o vor derula mîine (astăzi, n.r.)”, ne-a explicat profesoara Doina Marinov, inspector de specialitate în cadrul ISJ. Subiectele au fost formulate de specialiștii Inspectoratului Școlar și au fost catalogate, atît de profesori, cît și de elevi, drept „destul de accesibile”. La rîndul lor, acestea au cuprins un element suprinzător, cea de-a doua cerință fiind una pur jurnalistică. Mai exact, elevii au trebuit să alcătuiască, la alegere, o cronică sportivă sau dramatică. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns