• cadrele didactice se plîng că banii alocați pentru anul viitor învățămîntului sînt mai puțini decît în 2002-2003 • dascălilor nu li se pare firesc ca ei să fie plătiți la fel cît angaații din Apărare • dacă bugetul alocat învățămîntului nu va fi rectificat, se va ajunge la grevă generală
Nemulțimiți de banii care au fost alocați pentru învățămînt în anul care urmează, sindicaliștii din învățămînt au hotărît să iasă în stradă. Membrii Colegiului Liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățămînt, sindicat din care fac parte mai toate cadrele didactice băcăuane, au hotărît să organizeze un miting pe 13 noiembrie, la ora 11.00, în Piața Revoluției, urmat de un marș de protest pînă la Parlament. „Susținem în totalitate mitingul și marșul din 13 noiembrie, nemulțumirea noastră fiind motivată de faptul că procentul din PIB acordat învățămîntului de la bugetul de stat a scăzut, în loc să crească. Legea spune că învățămîntul trebuie să primească 4 % din PIB, iar suma reală acordată în acest an nu este mai mare de 3,23 de procente. S-a ajuns ca paza și apărarea să aibă aproape același procent ca și noi, lucru care nu mi se pare normal”, a spus Manole Chiriac, liderul Filialei Bacău a Sindicatului Liber al Învățămîntului (SLÎ).
Manole Chirac a arătat că, din cauza alocației bugerare pentru anul viitor, cadrele didactice vor încasa mai puțini bani chiar decît în acest an. Fondurile destinate acoperirii salariilor celor aproape 11.000 de cadre didactice din județul Bacău se ridică la doar 1.190 de miliarde de lei, din care scăzînd 70 de miliarde pentru al 13-lea salariu mai rămîn, pentru retribuțiile lunare, doar 1.120 de miliarde de lei. „Scăzînd dările către stat, din fondurile alocate județului Bacău pentru salarii mai rămîn 65 de milioane de lei pentru fiecare cadru didactic. După ce se plătesc și dările angajaților, profesorii mai rămîn în mînă cu 3,77 milioane de lei, ceea ce este mai puțin decît în prezent. Nu este normal și corect să se întîmple așa, de aceea și noi susținem rectificarea alocației bugetare”, a continuat Manole Chiriac. În cazul în care punctul de vedere al sindicaliștilor nu va fi luat în calcul, iar guvernanții nu vor da bani banii mai mulți la învățămînt prin bugetul de stat de anul viitor, care se discută acum în Parlament, sindicaliștii iau în calcul varianta declanșării grevei generale. „Săptămîna aceasta vom face un sondaj de opinie în rîndul colegilor din școli pentru a afla punctul lor de vedere legat de greva generală. În funcție și de deciziile care vor fi luate la nivel național, vom hotărî dacă vom înceta sau nu activitatea pentru a ne fi acordate drepturile care nu se cuvin”, a încheiat Manole Chiriac. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns