• opinia aparține profesorului Mircea Cinteză, președintele Colegiului Național al Medicilor
Sistemul asigurărilor de sănătate din România nu poate funcționa, în condițiile în care finanțarea nu reflectă costurile reale, iar venitul alocat de stat pentru fiecare român este cel mai mic din Europa, a avertizat Mircea Cinteză, președintele Colegiului Național al Medicilor, aflat la sfîrșitul săptămînii trecute în Onești, la întîlnirea Clubului Liberal. Reforma sistemului de sănătate, dar mai ales neajunsurile acestuia, au fost punctul de plecare pentru o radiografie obiectivă, fără cosmetizări inutile. Cei aproximativ 50 de medici din Onești și Bacău, prezenți în sală, au folosit prilejul pentru a puncta neajunsurile de care se izbesc la tot pasul și care împiedică desfășurarea unei activități normale.
Mircea Cinteză a comparat media de 1.200 de euro repartizată în țările Europei de vest, pentru sănătatea fiecărui cetățean, cu cei 75 de euro, cît cred guvernanții că merită fiecare român pentru a-și păstra sănătatea. Efectele sînt catastrofale: potrivit statisticilor oficiale, România este pe ultimul loc în Europa privind speranța de viață, mortalitatea infantilă și tuberculoza, dar deține supremația și în ce privește rata afecțiunilor cardio-vasculare. „Ce face cineva sărac? Își pune ordine în banii puțini pe care îi are și pe care trebuie să-i cheltuie: dezvoltă partea care consumă mai puțini bani, cum este sistemul ambulator. În realitate, rețeaua medicilor de familie și a celor din policlinici nu pot lucra sereios. Cît timp nu va exista proprietate asupra cabinetelor medicale, contractele de comodat vor continua să reprezinte o armă de șantaj. Un asemenea fenomen se petrece chiar în aceste zile”, a spus Mircea Cinteză, care crede că un alt motiv pentru care lucrurile merg prost este faptul că finanțarea sistemului sanitar se face doar pe baza unor bugete istorice, calculate de la un an la altul, și care nu au nici o legătură cu realitatea din spitale.
Problema cea mai spinoasă din aceste zile este noul contract pentru anul 2003, prin care se prevede ca medicii de familie să primească mai puțini bani de la Casa Asigurărilor de Sănătate, care decontează serviciile medicale. Un medic cu mai puțin de 1.500 de pacienți pe listă va primi, lunar, 15 milioane de lei pe lună, în timp ce doctorii de familie cu 1500 – 2000 de pacienți vor lua aproape 20 de milioane de lei. Banii nu reprezintă, așa cum s-ar putea crede, salariul medicului. Din această sumă trebuie plătită asistenta medicală, întreținerea cabinetului, trusa de urgență, formularele necesare medicului, contabilul cabinetului, femeia de serviciu, materialele de curățenie și investițiile în aparatură medicală. „Am făcut un calcul și, pentru supraviețuirea unui cabinet, un medic are nevoie de 26 de milioane de lei. Salariul medicului ar însemna șase milioane de lei, bani din care trebuie să facă reparații și investiții în cabinet. Este absurd: nimeni nu poate întreține un copil la școală, să investească și să trăiască decent cu șase milioane de lei. Ceea ce se întîmplă seamănă cu lumea absurdă a lui Kafka sau Orwell. Calculul este identic și în ambulator, unde medicii nu au cu ce să supraviețuiască. În spitalele, bugetele sînt jumătate din cele de anul trecut. Cum poți vorbi despre management sanitar, în aceste condiții? Reforma sanitară este pusă la îndoială, ca și concepție, dar și în practică”, a apreciat Mircea Cinteză. El a identificat și cîteva căi pentru ca sistemul asigurărilor, care funcționează în toată Europa, să meargă și la noi: privatizarea cabinetelor medicilor de familie, prin credit ipotecar, trecerea la sistemul asigurărilor private de sănătate, care să permită acoperirea deficitului actual al finanțării. șeful Colegiului Național al Medicilor crede că ar fi necesar ca cei care optează să se asigure suplimentar să beneficieze de o deducere la plata impozitului. Cît privește spitalele, finanțarea acestora ar trebui să se realizeze pe baza unor contracte care să prevadă costuri reale privind ziua de spitalizare și serviciile medicale.
„Trebuie să se reintre în normalitate și medicii de familie să fie invitați la negocieri, nu să fie șantajați, ca acum, cînd sînt vulnerabili pentru că nu au cabinetele medicale în proprietate. În plus, casa Națională trebuie să garanteze un fond de medicamente, de care să beneficieze toți asigurații și să nu se mai întîmple ca acum, cînd se eliberează medicamente gratuite și compensate doar cîteva zile pe lună. Nu este normal să limitezi consumul de medicamente prin plafoane, pentru că nimeni nu intră în farmacie de plăcere”, a mai precizat Mircea Cinteză. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns