Slow Food Brusturoasa-Palanca participa, in acest zile, la prima întilnire a retelei Terra Madre din Peninsula balcanica, eveniment care are loc la Universitatea din Sofia (Bulgaria), pina duminica, 18 iulie. Terra Madre este intilnirea mondiala a comunitatilor hranei, lansata de Slow Food in anul 2004 la Torino (Italia). Aceasta reuneste fermieri locali si producatori de alimente traditionale, precum si bucatari, specialisti din mediul academic si tinara generatie, pentru a discuta cum pot imbunatati impreuna sistemul alimentar si pentru a produce hrana intr-un mod durabil, bun, curat si corect pretuita. De la acel prim eveniment, intilnirile au avut loc la nivel global si national, avind drept rezultat proiecte care promoveaza schimbul de experienta din intreaga lume.
Terra Madre Balcani 2010 este o prima asemenea intilnire, care reuneste comunitatile hranei din mai multe tari ale aceleiasi regiuni. „Tarile balcanice împartasesc traditii culinare unice comune si conditii similare socio-economice – spun organizatorii. De aceea, pastrarea mostenirii lor rurale necesita eforturi in comun si pe termen lung care depasesc granitele naţionale”. Miscarea Slow Food si reteaua Terra Madre sint bine reprezentate în regiune, cu mai mult de 500 de membri Slow Food, 9 Presidia Slow Food, 47 de comunitati ale hranei Terra Madre, opt programe de educatie culinara si a gustului in scoli si 20 de bucatari. Slow Food sustine direct mai mult de 20 de proiecte in tari din regiune, de la sustinerea de productii artizanale pe scara restrinsa in curs de disparitie, pina la cartarea si identificarea de produse traditionale, de la promovarea de lanturi cit mai scurte de distributie a hranei, care sa apropie producatorul de consumator, pina la initiative educationale privind gustul si educatia culinara in scoli.
Reteaua balcanica – mai spun organizatorii site-ului Terra Madre – se va reuni la Sofia sa discute subiecte importante cu privire la hrana, pentru intarirea legaturilor, precum si pentru schimb de cunostinte si expertiza. Sint organizate conferinte si ateliere de lucru centrate pe productia durabila de hrana, cresterea intelegerii consumatorilor prin activitati de educatie culinara si a gusturilor, dezvoltarea durabila a turismului rural si promovarea bogatei mosteniri culinare regionale.
Ca parte complementara, este organizata o zona expozitionala in Gradina Botanica din Sofia, cu o paleta larga de activitati deschise publicului: de la degustari de produse si demonstratii culinare, la activitati pentru copii si tineri, precum „Calatoria la originile gustului”.
Evenimentul este organizat de Asociatia Convivium-urilor Slow Food din Bulgaria, impreuna cu Slow Food International, cu sprijinul unor institutii din Bulgaria, precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului si Apelor, Ministerul Educatiei, Tineretului si Stiintei, l Primariei orasului Sofia, Gradina botanica a Universitatii din Sofia si a coalitiei „Hrana curata – mediu inconjurator placut”. Compania Business Meetings Ltd. sustine logistic organizarea evenimentului.
Slow Food este o organizatie internationala non-profit, sustinuta de membrii sai, infiintata in 1989 in Italia, ca raspuns la invazia mincarurilor de tip fast food, a disparitiei preparatelor cu specific local si a dezinteresului oamenilor in ceea ce priveste calitatea mincarii lor, a provenientei acesteea, a gustului sa felului in care alegerile culinare pe care le facem afecteaza restul lumii.
Lasă un răspuns