Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza” din Bacau a organizat un tirg de carte la care au participat edituri din Onesti, Piatra Neamt si, bineînteles, Bacau, publicul eventual cumparator fiind compus mai ales din bibliotecari. Bacaul are o veche traditie a „Saloanelor cartii”, la care participau librarii si edituri din întreaga tara. Ideea unui asemenea tirg este foarte buna, dar cu citeva amendamente.
Primul ar fi acela ca o asemenea manifestare ar trebui sa se adreseze unui public mult mai larg, ar trebui sa fie un eveniment deosebit pentru bacauanii cei multi, care sint din ce în ce mai brutal îndepartati de carte. Librariile nu mai au dimensiunea culturala de acum douazeci de ani, ele au devenit doar o afacere în care banii sint adusi de birotica, de Kitsch-uri de tot felul, în nici un caz de carti. Chiar cartile, cite sint, au suferit „mutatii” care le-au transformat în niste obiecte semanind destul de vag cu ceea ce noi stim ca este de cind lumea cartea. O cunoscuta editura ofera la pretul de 99,9 lei o „Carte de retete” care contine „numeroase pagini suplimentare de notite, un carnetel pentru lista de cumparaturi si buzunare concepute special pentru colectionarea de retete”! Asta este „cultura” care aduce bani. Mai sint carti pentru copii cu personaje din desenele animate, capabile sa-i sperie, cu CD-uri cuprinzind lectura textului, astfel încit copilul nu mai ia contact cu litera tiparita. Audiovizualul tinde sa înlocuiasca textul scris. Copiii nu mai asculta la culcare povesti de Andersen, sau de Fratii Grimm; adorm cu ochii la Minimax! Nu mai vorbesc de prezenta literaturii române, de la Neagoe Basarab si Dosoftei pina la scriitorii debutanti din anul acesta. Cind din întimplare apare vreun titlu, el este acoperit de mareea de tiparituri în cea mai mare parte traduse, care se vind din motive de publicitate, nu de valoare.
Asadar al doilea amendament ar fi acela ca o asemenea manifestare este obligata sa promoveze cartea adevarata, care sa-ti formeze un public suficient de cultivat, capabil sa discearna valorile. Tirgul organizat la Biblioteca raspunde în mare masura acestui imperativ, dar ce folos ca de la tirg au lipsit tocmai librarii. Cititorii de carte nu-s „calificati” pentru lectura. Scoala nu-i învata cum se citeste o carte si cel mai bun exemplu este blogul de cel mai mare succes acum, bookblog.ro. Acest blog aduna prieteni ai lecturii din toata tara, care fac schimb de carti într-un fel de tirguri ad hoc si-si publica impresiile de lectura cu o inocenta înduiosatoare. Se practica un fel de lectura naiva si un cu adevarat oarecare Gabriel Adrian Mirea, citindu-l pe Platon cum ar citi un roman politist, vorbeste despre eminenta eleva a lui Constantin Noica, traducatoarea dialogului Criton, doamna Marta Gutu, ca despre „o anume Marta Gutu” si, dupa ce rezuma constiincios ce a citit, trage urmatoarea concluzie „filosofica”: „Citesc aceste rinduri si ma gindesc cit de departe sintem noi însine de ideile sale. Programele de stiri ne inunda cu tot felul de crime ale copiilor contra parintilor, prin urmare cu nelegiuirile cele mai atroce. Politicienii nostri nu respecta legile, desi ei însisi le initiaza. Exista o lipsa de respect generala fata de legi, fata de propria tara. Nu ne pasa de parerea celorlalti, tinerii sint stricati prin tot felul de actiuni antipatriotice, în propria noastra tara înfloreste neorinduiala si stricaciunea. Propriile cuvinte nu sint respectate, drepturile fundamentale sint încalcate în mod flagrant, oamenii batrini sint izgoniti de tilhari oficiali din propriile locuinte, modelele noastre sint miliardari dubiosi care ascund mafii îngrozitoare în spatele lor.” O asemenea recenzie ar merita premiul Academiei! E bine, totusi, ca oamenii citesc. E rau ca tot felul de „canoane” si tot felul de „reforme” au dus scoala acolo unde este, adica destul de departe de rolul ei fundamental, acela de a oferi suficienta instructie si educatie pentru ca un absolvent de liceu sa stie cine este Platon, chiar cine este Marta Gutu si cum trebuie citita o pagina de filozofie clasica.
Cine ar fi crezut ca Platon va fi citit si mai ales recenzat de Gabriel Adrian Mirea? Habent sua fata libelli, cum spunea Terentiu!
Ioan NEACSU
Lasă un răspuns