• Casa Județeană a Asigurărilor de Sănătate va primi bani de la București să plătească datoriile spitalelor și farmaciilor • vor fi stinse doar debitele recunoscute ca valabile, cele făcute fără suport urmînd să fie achitate de directorii de spitale • datoriile spitalelor și farmaciilor din județ se ridică la 161 de miliarde de lei, dar numai 120 sînt recunoscute de Casă
Spitalele din județul nostru, ca și celelalte unități similare din țară, vor scăpa de datorii. Șefii Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) au decis să plătească debitele unităților spitalicești, dar nu integral, ci doar pe cele recunoscute de casele județene de asigurări.
Anunțul a fost făcut ieri de Petre Țurlea, președintele CNAS, care a explicat că pînă în luna iulie instituția pe care o conduce va plăti toate datoriile angajate de spitale. El a spus că plățile se vor face treptat și defalcat pe spitale și pe farmacii. Anunțul este cel puțin surprinzător, dacă ținem cont de poziția de pînă acum a președintelui Țurlea, care a explicat că CNAS s-a achitat de spitale, în sensul că sumele alocate au fost făcute în baza unor indicatori, dar că directorii de spitale nu au gestionat banii corespunzător. Decizia de a stinge banii spitalelor demonstrează clar că lucrurile n-au stat nicicum așa și că a fost, practic, vorba de subfinanțare.
Spitalele au 101 miliarde, dar numai 60 de miliarde acceptate de Casă
Achitarea datoriilor spitalelor și farmaciilor nu se va produce însă imediat și nici după o procedură foarte simplă. Oana Chelaru, președintele Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate, ne-a declarat că un reprezentant al instituției pe care o conduce a fost la București și a discutat această problemă. De la centru li s-a sugerat ca CJAS să înceapă imediat semnarea contractelor cu spitalele. Acest lucru, după spusele Oanei Chelaru, va debuta de luni, 17 martie, cînd toți directorii spitalelor din județ vor fi chemați la Bacău. Atunci se vor reanaliza datoriile, se va stabili exact ce datorii are fiecare unitate în parte și cît dintre acestea vor putea fi acoperite. „Din statisticile noastre de pînă acum, spitalele din județ aveau, în noiembrie anul trecut, de 80 de miliarde de lei, iar la decembrie 101 miliarde de lei”, ne-a declarat Oana Chelaru, care a precizat că de referință vor fi luate calculele din noiembrie, pentru că și datoriile acumulate în ultima lună a anului trebuie stinse cumva.
Cînd lucrurile vor fi foarte clare pe plan local, o comisie de la Casa Națională va veni la Bacău și va analiza fiecare document în parte. Atunci se va stabili exact cîți bani vor fi alocați de la centru județului nostru.
Singurul lucru cert pînă acum este că nu toate cele 101 miliarde de lei cît ar avea de plătit spitalele vor fi stinse de CNAS. Și asta pentru că doar 60 de miliarde de lei din totalul datoriilor au fost recunoscute de Casa Județeană. „Calculele noastre arată că doar 60 de miliarde sînt justificate, restul datoriilor urmînd să fie plătite de spitale. Pentru aceasta, directorii au mai multe variante la dispoziție: veniturile de la DSP, de la Consiliul Județean și fondurile proprii”, a explicat Oana Chelaru.
Datoriile farmaciilor sînt mai ușor de identificat și de plătit
Vestea bună a stingerii datoriilor se referă și la farmacii. În acest caz, președintele CJAS spune că lucrurile sînt ceva mai simple. „Noi am trimis o adresă către Camera de Comerț pentru a afla codul fiecărei farmacii. Practic, introducînd codul fiecărei unități vom afla ce datorii sînt”, susține Oana Chelaru.
Farmaciile care au semnate contracte cu Casa au în acest moment datorii de 60 de miliarde de lei, iar banii pentru stingerea lor vor fi prevăzuți în bugetul pentru medicamente din acest an. Oana Chelaru a mai spus că debitele farmaciilor vor fi stinse pînă la finele lunii aprilie.
Singurele probleme la care a făcut referire președintele CJAS Bacău se leagă de unele greșeli, mai mici sau mai mari, pe care le-au făcut farmaciștii. Presa a mai semnalat pînă acum că unii farmaciști au introdus greșit codurile numerice ale pacienților sau au fost depistați cu alte nereguli. Toate aceste neajunsuri au creat tot felul de probleme. „Dacă vom mai găsi astfel de nereguli, acestea vor fi imputate pe viitor farmaciștilor”, a avertizat Oana Chelaru.
Președinta CJAS Bacău speră că, odată achitate datoriile din urmă, spitalele nu vor mai acumula și alte datorii. „Eu sper că vom învăța o lecție din toată această problemă și că spitalele se vor încadra în indicatorii stabiliți, pe baza cărora se face finanțarea. Cum banii sînt insuficienți, e bine să n-avem situații de datorii angajate fără suport. E și o chestiune de manageriat a fiecărui spital”, a încheiat Oana chelaru.
Prognozele optimiste ale președintei CJAS ar putea fi însă contrazise de realitatea din spitale. Pentru că, dacă unitățile spitalicești din județ vor merge pe același sistem de finanțare, este de așteptat ca sumele alocate să fie depășite. Banii sînt, orice s-ar spune, prea puțini, iar medicii se vor justifica în continuare că nu pot spitaliza și trata doar 60 de bolnavi de lună, atît cît cere Casa, dacă la ei vin o sută de pacienți. (Eduard ADAM, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns