• pentru că nu are unde să se adăpostească, de aproape jumătate de an, o tînără paralizată este purtată din secție în secție • cadrele medicale de la Secția Chirurgie II și-au făcut milă de ea și au găzduit-o în una dintre rezervele secției • femeia are acasă trei copii care sînt crescuți de rude • pentru că nu se poate deplasa și nu are casă, familia refuză să o ia în îngrijire • singura alternativă ar reprezenta-o internarea într-o secție de bolnavi cronici
Calvarul unei femei tinere pentru care viața aproape că a luat sfîrșit a început în toamna anului trecut. Luminița Muscă, de 31 de ani, a căzut de la etajul al treilea al balconului unde, potrivit declarațiilor sale, încerca să întindă rufe. „M-am agățat de o tablă, de care încercam să mă țin. La un moment dat acoperișul a cedat și m-am trezit la parter”, își amintește, pe patul de spital, Luminița Muscă. Chiar dacă nici înaintea accidentului viața nu era tocmai darnică cu familia femeii, măcar cei doi soți erau sănătoși și puteau munci. Amîndoi lucrau ca vînzători la tarabele din piața centrală și cîștigau atît cît să-și permită să-i îngrijească pe cei trei copii pe care-i au acasă. De locuit, locuiau cu chirie sau pe la rude. Deși a căzut de la etajul al treilea, Luminița se poate considera norocoasă că a scăpat cu viață, însă căzătura nu a rămas fără urmări, femeia rămînînd paralizată în jumătatea inferioară a corpului. După două luni, mai critice în ce privește evoluția strării de sănătate, tînăra și-a revenit și ar fi putut să plece acasă din spital. Atunci a început adevăratul calvar: neavînd propria locuință, femeia nu are unde să plece, iar familia refuză să o îngrijească. „Sîntem de 11 ani împreună și aș vrea să o iau acasă să am grijă de ea. Însă nu avem unde să stăm și nici bani să închiriem o casă”, ne-a declarat Lucian Iancu, concubinul femeii.
Pentru că nu are nici o alternativă de a părăsi spitalul, Luminița Muscă stă și acum internată în spital, care de mai bine de jumătate de an a devenit casa ei. Dacă în timpul zilei bărbatul mai pleacă pe la rude să-i facă femeii mîncare și să se mai îngrijească de copii, noaptea el revine la spital, unde doarme în același pat cu femeia paralizată. Potrivit cadrelor medicale de la Secția Chirurgie II a Spitalului Județean Bacău, Luminița Muscă nu mai este de mult timp cu caz care ar face obiectul unei secții de bolnavi acuți, însă pentru că nu are alternativă le-a fost milă să o trimită în stradă. „Am încercat să găsim tot felul de artificii pentru a o ține internată în secție și a nu fi nevoită să plătească spitalizarea. O îngrijim, îi mai dăm drumul acasă, o reinternăm. Acum a fost din nou internată pentru că, din cauza paraliziei, are și escare”, ne-a declarat personalul medical din Secția Chirurgie II. Deoarece părinții s-au mutat în spital, cei trei copii au fost împrăștiați și sînt crescuți de rude. Doi dintre ei au fost luați de bunici, iar cel mai mic, care are și un handicap motor, este îngrijit de o mătușă. Potrivit specialiștilor chirurgi, tînăra pe care acasă o așteaptă trei copii nu mai are nici o șansă de a merge vreodată pe propriile picioare. „Paralizia de care suferă femeia nu mai este reversibilă și este condamnată să trăiască toată viața într-un cărucior cu rotile sau în pat. Pentru că am înțeles că are și probleme sociale, singura ei șansă ar fi internarea într-un spital de bolnavi cronici”, ne-a declarat medicul chirurg Mărioara Cojan.
Luminița Muscă spune că ar fi de acord să se interneze într-un spital de bolnavi cronic, însă pînă acum nimeni nu i-a spus ce trebuie să facă. Singurul lucru cu care s-a ales în urma accidentului a fost dobîndirea gradului unu de handicap și a unui însoțitor. Ea nu poate valorifica acest drept pentru că, pînă acum, nimeni nu a fost de acord să aibă grijă de ea. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns