Spitalul Municipal de Urgenta Moinesti a fost desemnt de UNICEF Romania si de Ministerul Sanatatii „Spital Prieten al Copilului”. Titulatura este un standard de calitate a ingrijirilor acordate mamei si copilului si presupune indeplinirea a zece pasi (corespunzatori propriei politici de alaptare din maternitatea spitalului) care, in esenta, sprijina mama sa deprinda abilitatile de ingrijire si alimentatie naturala, sanatoasa a nou-nascutului, pentru ca acesta sa se poata bucura de cel mai bun start in viata. Initiativa a fost lansata de UNICEF in 1991, la nivel international, intr-un efort de a transforma toate maternitatile in centre de sprijinire si promovare a alaptarii.
„Bucuria nasterii unui copil – ne-a declarat managerul spitalului, dr. Adrian Cotirlet – nu poate fi descrisa in cuvinte. Noi, echipa medicala a spitalului, putem impartasi o parte din aceasta experienta minunata prin demersurile promovate de-a lungul timpului privind imbunatatirea si/sau diversificarea la standarde superioare de calitate a serviciilor medicale adresate mamei si copilului.
Vizind in permanenta starea de sanatate a mamei si copilului, precum si prevenirea abandonului in maternitate, echipa medicala a mers mai departe de standardele propuse la momentele de inceput (din 2003) si atinse pe parcurs (in perioada 2003 – 2009), astfel ca din 2009 eforturile noastre s-au canalizat asupra politicilor si strategiilor care promoveaza, sustin si sprijina politica de alaptare a bebelusilor. Raspundem, in acest scop, dorintei de a deveni Spital Prieten al Copilului.”
Doi ani de avaluare a maternitatii
Pentru a deveni „Spital Prieten al Copilului”, activitatea sectiei obstetrica-ginecologie din Moinesti a fost supusa unei evaluari externe riguroase, pe parcursul a doi ani, ceea ce a dovedit ca cei doi beneficiari directi – mama si copilul – beneficiaza de o atmosfera prietenoasa si ospitaliera, care asigura conditii propice pentru stabilirea legaturii psihoafective puternice intre mama si nou-nascut inca din primele momente de dupa nastere, conditii performante de rooming-in, servicii medicale si consiliere permanente oferite de personalul instruit al maternitatii.
Sint disponibile materiale informative si educative (brosuri, afise) si se ofera sprijin permanent mamelor si viitorilor parinti. Cursurile periodice din cadrul Scolii Mamei sint populare in rindul mamelor si femeilor insarcinate deopotriva, pentru ca la aceste cursuri sa fie bineveniti si tatii si bunicii. „Aceste aspecte deosebesc spitalul nostru de celelalte maternitati din judet si chiar din regiune si ne determina nu numai pe noi, dar si pe alti profesionisti din sistemul medical romanesc sa afirmam ca, de la bun inceput, la noi in maternitate te afli intr-un Spital Prieten al Copilului” – a precizat Adrian Cotirlet.
In Romania, doar 31 de spitale acest titlu
Prin aceasta titulatura, Spitalul din Moinesti a intrat pe lista celor 31 de maternitati din Romania desemnate de UNICEF in aceeasi categorie. „Este un gest meritoriu al intregii echipe medicale ca, la o populatie feminina de aproximativ 30.000 de persoane sintem singura maternitate din judetul Bacau care beneficiem de aceasta eticheta – a mai spus managerul spitalului.
Certificarea primita reprezinta, asadar, expresia hotaririi intregii comunitati socio-medicale de a face tot ce este mai bun pentru locuitorii, respectiv familiile din Moinesti si nu numai, concretizate si axate in principal pe imbunatatirea relatiei dintre mama si nou-nascut, reducerea abandonului in maternitate, cresterea sigurantei in timpul sarcinii si imbunatatirea abilitatilor parentale.
Acum, maternitatea noastra apartine unui grup de elita recunoscut pe plan international si, mai ales, face parte din grupul celor 31 de maternitati certificate ca Spital Prieten al Copilului din Romania, un aspect care ne onoreaza si ne determina sa tintim spre programe si proiecte din ce in ce mai performante.”
Lasă un răspuns