Delfi este renumit si pentru Jocurile Pitice pe care le organizau grecii antici in amintirea luptei legendare a zeului Apolo cu balaurul Piton.
Impreuna cu sotia si universitarul Tocilescu, urma sa urcam poteca stincoasa, amenajata cu trei milenii in urma, spre Stadionul Jocurilor Pitice. De grup s-a atasat si studentul Sofistoc.
Am ajuns in mijlocul amfiteatrului, care face parte tot din Sanctuarul lui Apolo. Profesorul Tocilescu a devenit ghid:
– Dupa cum se vede, amfiteatrul este semicircular, cu 35 gradene, opt cai de acces si sapte sectoare. Piatra utilizata este alba, obtinuta dintr-una din multele cariere ale Muntelui Parnas. A fost construit in secolul IV i.Hr. Aici pot lua loc 5000 spectatori.
…Dupa un urcus pe o poteca serpuitoare, lunga de citeva sute de metri, am ajuns la stadion. Universitarul Tocilescu – in acelasi rol:
– Festivitatile Jocurilor Pitice durau sapte zile. In prima zi erau sacrificati trei tauri, dupa care avea loc un spectacol, avind ca subiect uciderea balaurului Piton de catre Apolo. In zi a doua se desfasura o mare procesiune la care luau parte preotii, delegatii oraselor si sportivii. Se pleca din fata edificiului Tezaurului Atenienilor si se urca pe Calea Sacra pina pe platoul de la intrarea in Templul lui Apolo, unde avea loc hecatomba.
– Hecatomba?
– Hecatomba, in general, inseamna jertfirea a o suta animale. In timpul Jocurilor Pitice se sacrificau numai tauri. In a treia zi se organiza un festin la care se consuma carnea provenita din jertfirea animalelor, pentru a primi din puterea divina continuta in ea.
-Sa facem un calcul, a intervenit tinarul Sofistoc. Daca un taur are 300 kilograme de carne si considerindu-se ca un om consuma la o masa jumatate de kilogram de carne, rezulta ca pentru perioada ramasa de desfasurat a Jocurilor Pitice erau disponibile 10000 portii pe zi.
– Ceea ce ati spus pare a fi un sofism.
– Sofism?
– Sofismul este rationamentul aparent corect, dar care porneste de la o premiza gresita. Initial, in Grecia antica, sofistii erau profesori de retorica si filosofie. Ulterior, unii dintre ei au ajuns sa afirme ca orice opinie poate fi sustinuta sau combatuta.
– Sa revenim la Jocurile Pitice, am sugerat eu.
– In a patra zi aveau loc intreceri lirice – imnuri inchinate lui Apolo, precum si dramatice – tragedii sau comedii. Zilele a cincea si a sasea erau consacrate concursurilor sportive, care se desfasurau pe stadion.
…Am ajuns la tripla intrare in stadion marginita de patru coloane masive. Profesorul Tocilescu a reintrat in rol:
– Lungimea stadionului este de 178,35 metri, iar latimea – de 25,5 metri. Capacitatea stadionului este de 7000 locuri. Intrecerile sportive cuprindeau, in principal, probe de alergari, gimnastica, box, hipism si curse de care trase de doi sau patru cai.
…Am pasit pe pista de alergari. Junele Sofistoc mi-a propus o intrecere de alergare pe o lungime de stadion. Am refuzat, invocind cei 62 ani si cardipoatia ischemica.
…Autocarul parasea incet Delfi. M-am hotarit sa citesc din „Aventuri solitare”: Ne stringem toti, sus, pe platou, in „tribunele” stadionului pe care s-au desfasurat jocurile delfice (…) Vreau sa vad daca rezist sa alerg pina la capatul stadionului si inapoi. Basarabeanul Leo Butnaru, mult mai tinar, ma provoaca la intrecere (…) Sosesc al doilea, evident, dar sint bucuros ca, la saizeci si opt de ani, mai pot sa alerg citeva sute de metri, fara sa fac stop cardiac”.
Mi-a fost destul ca sa constat ca Octavian Paler mi-a fost superior si in longevitate sportiva…
DORU CIUCESCU
danny a zis
imi place stadionul din Delfi
mihaela a zis
super tare comentariu frumoasa zona