• doar scăderea activității industriale din ultimii ani ne-a mai salvat de la un dezastru din punct de vedere ecologic • dacă ar fi să se respecte punct cu punct legilsația, nici o stație de epurare dintre cele 13 care sînt în județ nu respectă autorizațiile de mediu din România
Construite inițial în scopul colectării și epurării apelor uzate, stațiile de epurare a apelor au devenit în ultimii ani principalul factor de poluare a apelor din județ. „În județul Bacău există la această oră 13 stații de epurare. Nici una dintre aceste stații nu respectă autorizațiile de mediu din România. De altfel, aceste stații de epurare reprezintă cea mai mare problemă pe care o avem la această oră”, spune Ionuț Maftei, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor(SGA) Bacău. Nouă dintre cele 13 stații de epurare din județ sînt administrate de consiliile locale pe raza cărora funcționează. Este vorba despre stația de epurare a RAGC Bacău, SC Prest Serv Moinești, Primăria Slănic Moldova, SGCL Sascut, SGC Tîrgu Ocna, Direcția de Gospodărire Comunală Buhuși, Apă Canal Onești și Primăria Comănești. Stațiile aflate în administrarea agenților economici se află în curtea societăților Sofert, Letea, Rafinăria Dărmănești, Suinprod Bacău și Stofe Buhuși. În ultimii doi ani, cele mai mari bătăi de cap pentru inspectorii SGA au fost date de stația de epurare de la Comănești. „Situația în care se află la această oră stația de epurare a orașului Comănești este extrem de delicată. Este una dintre puținele unități de acest gen din țară administrate de o societate privată. În perioada anilor 2000- 2001, stația de epurare a fost administrată de Primăria Comănești, după care a fost preluată de către COMPREL. Cum societatea a intrat în executare silită din cauza datoriilor pe care le avea pe la diverși furnizori, stația de epurare a fost achiziționată, alături de alte active ale COMPREL, de societatea Tervan Prod din Bacău. De mai bine de un an, stația a intrat în administrarea unei noi firme, Nobel Drinks”, a mai spus directorul Ionuț Maftei. Nu puține au fost cazurile în care acestă firmă a intrat și în atenția Inspectoratului de Protecție a Mediului (IPM) Bacău datorită lipsei autorizației de mediu. Construite încă din anii de dinainte de 1989, cînd importul de tehnologie performantă nu era acceptat și toate utilajele și piesele de schimb trebuiau să fie de proveniență românească, toate aceste stații duc și acum în spate moștenirea acelor ani. Lipsa de bani își spune cuvîntul și puține din societățile sau administrațile locale care se îngrijesc de funcționarea acestor stații își permit „luxul” de a investi în retehnologizări. „Dacă nu ar fi scăzut din diferite cauze activitatea industrială din județ, situația ar fi fost cu mult mai gravă decît este în prezent”, mai spune directorul Ionuț Maftei.
Creditele nerambursabile, o posibilă soluție de retehnologizare a stațiilor de epurare
Teoretic, la ieșirea din stațiile de tratare, apele reziduale ar trebui să aibă același grad de poluare ca cel existent în albiile rîurilor în care sînt deversate. În realitate, însă, aceste ape reziduale au un grad de poluare cu mult mai mare decît cel admis din punct de vedere leagal. Așadar, zilnic, nivelul de poluare al rîurilor din județ crește cu fiecare metru cub de apă reziduală ce ajunge în albiile acestora. Interesant este că, pînă acum, normele privind gradul acceptat de poluare al apelor reziduale era calculat în funcție de gradul de încărcare cu substanțe nocive al albiilor rîurilor în care se deversează. Paradoxal, în fiecare an, gradul de poluare al rîurilor era modificat tocmai datorită stațiilor de epuare. Ca atare, și criteriile de referință erau majorate. „Există la această oră o serie de programe la nivel național privitoare la asigurarea calității apei ce au drept termen de finalizare anul 2015. Între aceste norme există și prevederea ca termenul de comparație după care vor fi stabiliți paramatrii pe care trebuie să îi aibă apele reziduale deversate în albiile rîurilor să fie un nivel minim de poluare acceptat de legislația europeană”, mai spune directorul SGA Bacău. Așadar, pînă în anul 2015, toate administrațiile publice locale și toți agenții economici care au în îngrijire o stație de epurare a apei vor trebui să se îngrijească de fonduri pentru modernizarea acestora. În plus, și legislația de mediu tinde să devină pe zi ce trece mai restrictivă, iar agenți economici sînt obligați să investească sume considerabile în tehnologii cu un grad redus de poluare. Un prim pas a fost făcut, de curînd, de către administrația băcăuană, care a obținut un credit nerambursabil de aproximativ 40 de milioane de euro pentru modernizarea stației de epurare a RAGC Bacău, una dintre cele mai vechi stații de acest gen din județ. „Se manifesată încă destulă timiditate în demararea programelor de acccesare a fondurilor nerambursabile de mediu venite de la Uniunea Europeană. Totul ține de prezentarea în termen a proiectelor de investiții. Este păcat să se piardă cu atîta ușurință acești bani”, mai este de părere Diretorul Maftei. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns