Omul de afaceri Ștefan Vuza, care controlează, prin Grupul Societățile Comerciale Române, societatea Chimcomplex Borzești, în parteneriat cu o parte dintre societățile de investiții financiare, se numără printre primii trei investitori care s-au înscris în cursa pentru preluarea pachetului de acțiuni care va fi pus în vânzare de statul român la societatea Oltchim Râmnicu Vâlcea. Ceilalți competitori cunoscuți, până acum, sunt Oil Gas Trade, din Rusia, și consorțiul format de compania PCC (Germania) și fondul de investiții Fortisimo Capital.
Petru DONE
La Oltchim a fost finalizat raportul de evaluare a activelor. Cei trei investitori au început analiza bazei de date electronice a Oltchim, dar procedurile de due diligence (anchetă și audit aprofundat al situației financiare a unei societăți), demers esențial înainte de a investi într-o societate comercială.
Negocierile cu investitorii – a declarat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim – vor începe după ce se va închide preselecția acestora, dar data luată deja în calcul ar putea fi 30 noiembrie. Pentru aceeași ofertă au fost primite și alte scrisori de intenție, dar nu mai mult de atât. Lista nu este finalizată. Este așteptată și hotărârea finală a grupului de creditori ai Oltchim, iar data încheierii negocierilor se speră să fie 10 decembrie. Printre cei care au fost chemați să investeacă în Oltchim sau care deja au anunțat intenții se numără și companiile KazMunaiGas, Socar (Azerbaidjan), TISE și banca de stat VTB Capital (ambele din Rusia).
Acest eveniment este unul dintre cele mai importante din ultima vreme pentru zona Onești, unde singura investiție viabilă se dovedește cea în Chimcomplex Borzești, unde sunt în derulare proiecte importante de modernizare și dezvoltare, iar combinatul – frate mai mic al ceului din Râmnicu Vâlcea – funcționează chiar cu oarece profit. Ștefan Vuza s-a dovedit un investitor bun pentru Onești.
De curând, Ștefan Vuza a prezentat ministrului în exercițiu al Economiei, Varujan Vosganian, strategia privind participarea la achiziția pachetului de acțiuni la Oltchim. Pentru aceasta, a fost constituit un consorțiu la care participă, alături de Chimcomplex, trei societăți de investiții financiare (SIF), un fond de investiții din Austria și partenerul Tricon Energy, din SUA, cel mai puternic trader din regiune, cu o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de dolari. Consorțiul este consiliat de firma de audit Deloitte. Acest proiect este integral românesc și se numește „Compania Națională de Chimie”, formată din Chimcomplex și Oltchim. Pentru susținerea lui, Ștefan Vuza, Costel Ceocea – președintele SIF Moldova Bacău, și George Mucibaci – președintele Deloite s-au întâlnit, în septembrie, cu Varujan Vosganian și au discutat despre o posibilă implicare a SIF-urilor în redresarea economică a combinatului Oltchim. La discuție au participat și Hein van Dam, partener Deloitte, Virgiliu Băncilă, președintele executiv al SCR Grup (fost director general al Chimcomplex) și Paul Miclăuș, consilier personal al ministrului Vosganian. În acest context, și președintele SIF Moldova a anunțat iminența formării unui consorțiu care dorește să se implice în rezolvarea situației Oltchim, considerat un proiect de interes național.
Statul deține, prin Ministerul Economiei, 54,7% din acțiunile Oltchim, și a eșuat anul trecut în încercarea de a privatiza combinatul chimic, care a intrat în insolvență în luna ianuarie a acestui an.
Lasă un răspuns