Renumitul astrofizician britanic Stephen Hawking a pariat 100 de dolari pe faptul că în urma mega-experimentului ce va fi demarat miercuri, 10 septembrie, nu se va afla nimic nou despre bosonul Higgs, aşa-zisa ‘particulă a lui Dumnezeu’.
După o aşteptare de două decenii, relatează AFP, cel mai puternic accelerator de particule construit vreodată – Large Hadron Collider (LHC) – va fi pus în funcţiune la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Cu ajutorul uriaşei maşinării, despre care se spune că va recrea condiţiile existente în momentul Big Bang-ului, oamenii de ştiinţă speră să exploreze cele mai mici particule existente în Univers pentru a afla noi lucruri despre materie şi naşterea sa.
‘LHC va spori energia la care putem studia interacţiunea dintre particule la un factor de patru. Potrivit teoriilor actuale, ar trebui să fie suficient pentru descoperirea particulei Higgs. Cred că va fi mult mai interesant dacă nu vom descoperi această particulă, lucru ce ne va arăta că ceva este greşit şi că totul trebuie regândit. Am pariat 100 de dolari că nu vom descoperi bosonul Higgs’, a declarat Stephen Hawking, autor al celebrei cărţi A Brief History of Time.
Alţi oameni de ştiinţă sunt însă mult mai optimişti.
Hubert Reeves, astrofizician francez, a declarat pentru Le Matin că experimentul ar putea avea rezultate neaşteptate, care vor schimba lumea fizicii pentru totdeauna.
În acelaşi timp, există voci care spun că experimentul ar putea avea într-adevăr rezultate neaşteptate, cum ar fi de pildă… sfârşitul lumii. Oponenţii cer ca LHC – un tunel de 27 de kilometri, construit la 100 de metri sub Alpi – să nu fie pornit întrucât ar putea genera găuri negre ce vor distruge Pământul.
Oamenii de ştiinţă îl numesc cel mai mare experiment realizat vreodată: au fost nevoie de 10 ani pentru construirea LHC, de aproximativ 6.000 de cercetători din 80 de ţări şi de nu mai puţin de 3,76 miliarde de euro.
Primele ‘salve’ de protoni vor fi lansate în tunel la 10.30 ora României, pentru testarea puterii celor mai mari magneţi superconductori din lume. Abia peste aproximativ o lună va avea loc şi cel mai important moment al experimentului, când se vor produce coliziuni între pachete de protoni a căror viteză va ajunge la 99,9% din viteza luminii.
Se aşteaptă ca LHC să genereze 600 de milioane de coliziuni pe secundă, lucru ce ar putea facilita naşterea unor particule niciodată observate până în prezent, printre care şi bosonul Higgs, supranumit ‘particulă a lui Dumnezeu’.
Reprezentanţii Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) au negat riscul apariţiei găurilor negre – versiuni subatomic ale stelelor căzătoare, care au o gravitaţie atât de puternică încât pot atrage înăuntru planete şi alte stele.
Scepticii nu sunt însă convinşi de acest lucru, context în care au înaintat un proces la U.S. District Court din Hawaii şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru oprirea proiectului.AGERPRES
totusi a zis
Totusi … gaurile negre NU sunt versiuni subatomice ale stelelor căzătoare! N-are a face una cu alta!