Volei feminin, finala campionatului, meciul 4 / Dinamo Romprest București – Știința Bacău 1:3 (-17, 16, -23, -23)
Știința și-a demonstrat superioritatea față de Dinamo printr-o nouă victorie la București. A fost un nou meci admirabil izbutit de băcăuance în fața unei echipe valoroase, al cărei staf administrativ a încercat din nou să-i timoreze pe arbitri și să creeze o atmosferă tensionată pentru oaspete. Dar Știința este o echipă valoroasă, cu nervi de oțel, care a reușit mereu să se ridice peste adversara sa, atunci când Dinamo părea de neoprit. Așa s-a întâmplat în ultimele două seturi, în care Dinamo a condus cu 21:19 și, respectiv, 21:17, dar formația care a ajuns la minge de set a fost Știința. Victoria a fost cu adevărat a echipei și facem această afirmație cu riscul de a fi acuzați de truism. Luăm însă în considerare că studentele n-au avut vreo jucătoare care să tragă echipa după ea. Ultimele partide au fost câștigate cu Miclea pe post de coordonatoare, în locul celebrei Staelens, iar asta vorbește mult despre forța campioanei și multitudinea de soluții pe care antrenorul Grapă le avea la îndemână; centrii și-au făcut în mod egal datoria, cu Sosa un pic mai vivace în atac și Sobo mai atentă și eficientă la blocaj; Bacșiș, Rogojinaru și Potokar au avut fiecare perioade bune, în condițiile în care valoroasa Zagreuskaya (care a jucat foarte în primul meci de la Bacău și în finala Cupei) abia a prins câteva minute la București; în fine, Gaido a fost argintul viu care a scos numeroase mingi ca și pierdute de băcăuance, Lucia prezentându-se ca un mic atu pe care Florin Grapă l-a scos din mânecă, atunci când Vujovic părea cimentată în sextetul de bază. Și să nu le uităm pe Herlea și Bălțatu, sau pe Breban și Petrovic, fiecare cu o contribuție mai mare sau mai mică pe parcursul campionatului. Iar cu această sumară analiză am ajuns, de fapt, la concluzia că antrenorul Grapă a fost omul cu cele mai mari merite pentru acest titlu – deși nu el a obținut-o efectiv. Dar Grapă a fost cel care s-a priceput să antreneze și să păstreze unitatea unei echipe greu de alcătuit, tocmai pentru că în lotul său avea pe fiecare post câte două jucătoare valoroase și orgolioase. De 21 de ani iincoace, toate echipele lui Florin Grapă ne-au făcut să fim mândri în țară și peste granițe.
Știința și-a savurat triumful la București, în fața a nici 10 suporteri veniți de la Bacău s-o încurajeze. Suntem însă siguri că miile de suporteri ai voleibalistelor s-au bucurat intens în fața micilor ecrane, dacă oricum nu vor putea cânta pentru Știința „pe viu”, sezonul încheindu-se o dată cu acest meci. Șampania a fost deschisă de Mihaela Herlea, care a preluat onoarea vechimii la echipă de la Mihaela Truță. N-a mai fost să fie delirul colectiv din 2013, de la Sala Sporturilor, dar e mai bine așa, pentru că cine poate ști ce se putea întâmpla într-un tensionat meci decisiv, fie el și la Bacău? Dinamo a îndreptat impresia proastă lăsată de patronul echipei sale de volei, Marian Ștefan, prin aceea că președinta clubului, celebra Elisabeta Lipă, a premiat echipa băcăuană, într-un gest de demnitate și fair-play.
Știința a realizat un nou event campionat-Cupă (din nou contra lui Dinamo), adăugându-și al patrulea titlu în palmares, iar din toamnă va evolua din nou în Liga Campionilor. Desigur, ne-am dori ca acest lot să rămână în linii mari neschimbat, dar asta va depinde de mulți factori. Deocamdată, să savurăm și noi triumful și să le transmitem fetelor că le iubim și le mulțumim. Bravo, Știința!
Peter KELMANN
Lasă un răspuns