Cazurile de abuz asupra copiilor, sub o forma sau alta, aproape nu au lasat sa respire, in 2010, personalul Centrului pentru Servicii de Interventie in Regim de Urgenta in Domeniul Protectiei Copilului, din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau.
Situatia este cu atit mai ingrijoratoare cu cit, spre deosebire de alti ani, in perioada raportata s-a constatat ca 98% din cazuri erau cu grave carente in domeniul medical si din punct de vedere igienico-sanitar.
Potrivit datelor furnizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau, peste 400 de cazuri de copii supusi la diferite forme de abuz, de la cel emotional sau neglijare pina la cel fizic, sexual sau exploatare prin munca, au ajuns in atentia institutiei, in 2010, pentru citeva zeci impunindu-se si preluarea in sistemul de protectie.
„Datele sint valabile pina la finele lunii noiembrie 2010, cind in evidente aveam 407 copii abuzati din care 87 numai fizic, 29 sexual, 196 neglijati si 8 exploatati prin munca. Acestora li se adauga alte 91 de cazuri de copii aflati in alte diferite situatii de risc, 32 de cazuri de copii ai strazii si 38 de copii parasiti sau abandonati”, a spus Alina Iftode, purtator de cuvint DGASPC Bacau.
In urma evaluarilor de specialitate s-a decis preluarea in sistemul de protectie pentru 60 de copii, viata acestora fiind pusa in real pericol in mediul familial, pentru restul instituindu-se alte tipuri de protectie, conform legii interventia specializata in sensul mentinerii beneficiarilor in mediul social si familial din care provin fiind prioritara. Ingrijorarea a crescut in rindul personalului de interventie, numarul copiilor gasiti – in urma sesizarilor sau autozesizarilor – in familii grav bolnavi, lihniti de foame si mizerabili, fiind extrem de mare.
Mai mult, specialistii de la Centrul pentru Interventii in Regim de Urgenta sugereaza ca, nu de putine ori, colaborarea cu unii medici de familie s-a dovedit a fi defectuoasa, fiind pusa in pericol atit viata copiilor, cit si activitatea membrilor Centrului.
„Unele dintre cele mai grave situatii intilnite in practica specialistilor de la Centru sint acele cazuri in care, in urma deplasarilor in teren se constata ca viata copilului este pusa in pericol la domiciliu – de cele mai multe ori din neglijenta parintilor – si exista un medic care recomanda instituirea unei masuri de protectie fara a spune ca e nevoie de interventie medicala, iar in timpul transportului catre centrul specializat sau catre persoana/familia unde se instituie plasamentul, se observa ca, de fapt, minorul este grav bolnav.
Transportat ulterior de urgenta la o unitate medicala, medicii de garda informeaza ca o intirziere de citeva minute ar fi condus la decesul copilului, lucru care ar fi dus la cercetarea penala a membrilor echipei mobile.
Precizam ca, in timpul transportului, persoanele care insotesc copilul sint membrii echipei mobile, responsabilitatea lor fiind strict din punct de vedere social, medicul neinsotind niciodata echipa”, a spus Iftode. In urma evaluarilor in teren, s-a constatat ca aproximativ 98% din cazuri sint cu grave carente in domeniul medical si din punct de vedere igienico-sanitar.
Este vorba despre copii gasiti in ultimul hal, bolnavi de TBC, scabie, plini de paduchi sau alte boli transmisibile.
„Comparativ cu anii trecuti, in ceea ce priveste cazurile de copii neglijati, abuzati sau abandonati pentru care s-a impus preluarea in sistemul de protectie, acestea au scazut la jumatate. In schimb, s-a constatat o crestere alarmanta a cazurilor de abuz sexual asupra minorilor si de deces in familie a unor copii, deces survenit ca urmare a neglijarii acestora de catre parinti.
De asmenea, a crescut numarul de dosare de cercetare penala a parintilor pentru neindeplinirea obligatiilor si a responsabilitatilor ce le revin, fara a se cunoaste insa daca urmarirea penala a avut ca si finalizare, condamnarea penala sau achitarea inculpatilor”, a spus Iftode.
Cei mai multi minori au ajuns in 2010 in sistemul de protectie ca urmare a parasirii sau abandonului, neglijare si alte situatii de risc. La polul opus, in 2010, 46 de copii liberi la adoptie si-au gasit o familie.
Lasă un răspuns