Inițiativa Fundației Comunitare Bacău s-a bucurat de o participare masivă din partea publicului larg, dornic să asiste și, deopotrivă, să facă parte din spectacolul regizat de cel care a fost sufletul acțiunii, confratele Sebastian Șufariu. Tribunele Bazinului de Înot Bacău au fost arhipline, galeriile celor opt ștafete au n-au tăcut o clipă, majoretele de la „Vrănceanu” și-au făcut numerele, iar ceilalți spectatori au șarjat la îndemnurile de aplauze ale celor doi prezentatori, amintitul Sebi Șufariu și colega sa de la 1 TV Cristina Cucu. A fost o nebunie! Ceea ce este mai important: spre finalul acțiunii se adunaseră circa 620 mil. lei vechi pentru cele opt proiecte susținute prin înot de zeci de personalități ale județului Bacău.
Ce a fost, de fapt, Swimathon?
Opt ONG-uri s-au raliat acțiunii lansate de Fundația Comunitară, în ideea de a strânge fonduri pentru proiectele lor umanitare. Tot atâtea au fost culoarele pe care echipele de personalități ale celor opt organizații neguvernamentale au alcătuit ștafete ce au înotat neîntrerupt mai mult de o oră – acestui concurs al ștafetelor dându-i-se numele de Swimathon. A fost o competiție-pretext, pentru ca lumea să se simtă bine, să socializeze, să-și facă propriul show, să afle despre proiectele celor opt ONG-uri și să doneze bani pentru cauza pe care au considerat-o de cea mai mare urgență și importanță. Concurenții au fost răsplătiți simbolic pentru strădania lor (cupe, medalii și câte o sticlă de vin pentru „ambasadorii” formațiilor – DJST și Halewood fiind printre sponsori), iar simpatizanții lor din tribune au donat la urnele instalate cu acest scop; au fost acceptate și promisiunile de donație scrise. Tinerii din galerii au primit bilete la concertul formației Vunk, ce urma să înceapă în aceeași seară.
Câtă nevoie de solidaritate!
Cele opt proiecte pentru care s-a înotat denotă problemele grave cu care se confruntă mulți dintre semenii noștri, pentru care oameni cu suflet încearcă să găsească o rezolvare, ori măcar o alinare.
– Lumina Comănești, cu al său proiect „Împreună la masa copilăriei”, strânge fonduri pentru copiii cu boli limitative de viață;
– Fundația de Sprijin Comunitar, cu „Swim for a Dream. Și eu vreau la liceu!”, strânge fonduri pentru ca tinerii săraci din mediul rural să poată urma o școală;
– Fundația Teatrală „Neghiniță” dorește să construiască două teatre în Bacău, unul pentru copii și unul pentru amatori;
– Inner Wheel, intenționează să construiască o cameră senzorială pentru Centrul „Daniel” (evident, este vorba despre ajutorararea copiilor orbi sau surzi);
– Mutatis Mutandis are proiectul „Centrul Județean pentru Urgențe Psihologice”;
– Fundația Comunitară Bacău – proiectul de voluntariat YouthBank (YB);
– Asociația Betania dorește să-i învețe să vorbească pe șapte copii bolnavi de autism;
– Asociațai Sindrom Down – „Permiteți-ne. Da, eu vreau să muncesc” – ajută persoanele suferinde cu sindromul Down să intre pe piața muncii.
Ghici cine au agitat apele?
După cum s-a spus, zeci de personalități ale Bacăului, din diverse domenii de activitate, au făcut parte din cele opt echipe. Fiind cel mai valoros produs al școlii băcăuane de natație, Simona Păduraru (fostă campioană europeană și medaliată mondială cu argint) ar putea fi ușor considerată egida Swimathonului; ea a strabătut cu lejeritate zeci de ture de bazin. Au fost doi pompieri (urmăriți de pe margine de însuși gral. Mihai Simionescu, comandantul ISU) și alți amatori care i-au făcut față destul de onorabil reputatei foste sportive. Cu adevărat lăudabile au fost însă eforturile celor care mai degrabă s-au străduit să nu se înece, dacă este să exagerăm pentru a-i necăji un pic. Senatorul Dragoș Luchian, deputatul Cosmin Necula, dir. Gabriel Lupu, regizorul Mihai Leha (Cluj-Napoca), dr. Elena Gunea, dir. Sorin Brașoveanu, „laleaua” Andre Muit – cel mai român dintre olandezi, blogerul George Săcăleanu, fostul fotbalist Claudiu Goian, șeful ecologiștilor din Bacău – Cristi Manolache, însuși prezentatorul Sebi Șufariu și mulți, mulți alții, într-un continuu du-te – vino, au înotat ca peștii ori meduzele pentru cauze nobile. Ne pare rău că nu i-am pomenit pe toți, dar o vom face atunci când organizatorii ne vor oferi clasamentele finale. Peste toți a fost, fără dar și poate, Răzvan Lăcătușu, un tânăr care a plonjat în apă direct din scaunul cu rotile și care la final a fost declarat omul numărul 1 a Swimathon-ului. Pentru el personal, deputatul Ionel Palăr, care tocmai devenise tatăl unei fetițe (să-i trăiască!), a donat 500 lei.
Ștafetele au ieșit din apă și a urmat demonstrația celui mai bun înotător român al momentului, Norbert Trandafir. Nu prea a fost timp să-l admirăm, deoarece campionul (și totodată recordman al României în probele de viteză) a terminat repede cursa sa de 100 m liber. Norbert și antrenorul său Ovidiu Galeru s-au numărat printre donatori.
După ce nebunia a încetat, a fost momentul pozelor și al promisiunilor de reîntâlnire, desigur tot pentru astfel de cauze umanitare și a început o dezbatare de idei pentru viitoarea acțiune de timp Swimathon.
Peter KELMANN
Lasă un răspuns