Partidul Social Democrat pare să traverseze o gravă criză economică. Zilele trecute, într-o vizită făcută la Botoșani, secretarul partidului, Dan Matei Agaton, pe care băcăuanii l-au trimis în Parlament, a declarat că cei care dețin funcții în administrație, dar și în alte instituții ale statului, trebuie să contribuie cu mai mulți bani la partid. Fostul ministru al turismului declară deschis că PSD are nevoie de donații pentru campania electorală care stă să înceapă și le-a sugerat patronilor să nu mai piardă vremea sponsorizînd alte partide.
În județul Bacău, PSD are în acest moment aproximativ 17.000 de membri cotizanți, de pe urma cărora ar trebui să se adune, anual, aproximativ două miliarde de lei. Președintele executiv al filialei din Bacău, Gabriel Vlase, spune că, în marea lor majoritate, cotizațiile sînt achitate aproape la zi. Membrii PSD trebuie să achite 1% din venitul lor lunar, în cazul în care sînt pensionari sau muncitori, și 4 – 5 % din venituri, dacă au alte calități. Aceasta este cotizația în sumă fixă, la care se adaugă și alte contribuții: consilierii județeni și cei municipali trebuie să plătească 5% din indemnizația lunară, primarii și viceprimarii de municipii – 4%, șefii administrațiilor locale din orașe și comune, precum și consilierii locali, trebuie să scoată din buzunar 3% din indemnizație, în timp ce principala contribuție vine de la parlamentari, care trebuie să dea 10% din ceea ce cîștigă pe statul de plată. Miliardele astfel strînse se împart în trei: o treime din sumă rămîne la organizația locală, o altă treime intră în fondul organizației județene, iar restul, la bugetul național al PSD.
„Mi se pare normal ca oamenii din partid să dea bani la partidul din care fac parte. Dar asta nu înseamnă că îi va fi cuiva condiționată accederea într-o funcție de contribuția financiară. Cel puțin la Bacău, acest lucru nu se va întîmpla. Cine vrea să contribuie cu sume, foarte bine, dar nu va obține nici o promisiune în schimb. Nu condiționăm ocuparea unei funcții de sumele oferite. Important este să fie oameni care să facă treabă”, ne-a declarat președintele executiv Gabriel Vlase.
Actualul subprefect a fost printre cei care, în campania din 2000, s-a aflat în „Club 75”, un grup de membri ai partidului sau de simpatizanți care au contribuit, fiecare, cu 75 de milioane de lei la bugetul de campanie al PSD. Gabriel Vlase spune că nu există nici o legătură între funcția sa actuală, de subprefect al județului, și banii pe care i-a dat. El este dispus ca și în continuare să cotizeze la partid, mai mult decît restul membrilor. „Sînt membru al acestui club și, cînd se va decide să dăm bani, nu am să mă dau înapoi. Încă nu s-a hotărît nimic”, ne-a declarat Gabriel Vlase.
„E o greșeală să-i spui omului să vină cu teșchereaua plină la partid”
Părerile parlamentarilor și aleșilor locali băcăuani vizavi de cererea fățișă de a da bani la partid celor care vor să apară pe liste la viitoarele alegeri sînt împărțite. Unii s-au ferit să spună că dezaprobă declarațiile liderilor de partid de la centru, probabil tot de teama de a nu-și atrage antipatii, iar la anul, cînd se vor face listele, ieșirile lor la rampă să determine excluderea lor din cursa electorală. Au existat înșă și voci care au spus deschis că nu sînt de acord cu astfel de condiționări: dai bani, ai loc pe liste. Nu, partidul te dă deoparte. Unul dintre aceștia a fost deputatul băcăuan Nicolae Sersea. „Știu la ce vă referiți și opinia mea este că nu e nici politicos, nici politic, nici de bun simț să spui public că «dacă vreți să mai fiți pe ici, pe colo, veniți cu teșchereaua plină la partid. Asta e, eu sînt mai dintr-o bucată, nu pot să mă schimb și n-am de ce. Știți cum, e greu să înveți un cal bătrîn să tragă la jug. Astea sînt greșeli. Cum să afirmi așa ceva?! Da, poți să spui mai dați și voi, ăia care aveți posibilități, bani la partid, măcar așa să se vadă că sînteți cu partidul, dar nu să ceri bani omului dacă vrea să mai apară pe liste”, ne-a declarat deputatul Nicolae Sersea.
Parlamentarul băcăuan susține însă că n-a fost niciodată obligat să vină cu o anumită sumă de bani la PSD. „Nu, sub cuvînt de onoare, nu am fost condiționat niciodată. Uitați, săptămîna trecută tocmai mi-am achitat cotizația pe două luni la grupul parlamentar PSD, adică 1.540.000 de lei, așa că pot spune că sînt la zi. Iar la organizația din Moinești am plătit pînă la sfîrșitul anului, că, știți cum e, au și ei cheltuieli. Acolo plătesc între 300 și 500.000 de lei pe lună”, ne-a explicat deputatul Sersea.
Nu la fel de tranșant a fost deputatul PSD de Bacău Vasile Miron. Și el a spus că plătește lunar cîte 750.000 de lei la grupul parlamentar PSD de la Cameră, iar alte 500.000 de lei la organizația din Comănești. Deputatul Miron s-a ferit însă să-și exprime opinia vizavi de obligativitatea de a da bani dacă vrea să mai fie pe liste la viitoarele alegeri. „Mie nu mi s-a cerut niciodată. Nici în 2000, și nici acuma. Eu n-am auzit ce-a declarat domnul Agaton. Și, oricum, nu cred să fie nevoie de bani în plus, fiindcă la mine, la Comănești, sînt vreo 900 de membri și se adună bani suficienți din cotizații. Noi n-avem de ce să dăm bani, că nu vrem să cumpărăm pe nimeni”, a afirmat deputatul Miron.
Ilie Bîrzu spune că nu se cer bani de la persoanele cu funcții
Ilie Bîrzu, consilier local și vicepreședinte al municipalei PSD
Bacău, spune că normativul de încasare a cotizațiilor impune o
medie lunară de 15.000 de lei pentru fiecare membru. Studenții
plătesc cîte 1.000 de lei lunar, salariații și pensionarii, cîte un
procent din salariile și pensiile pe care le au. În plus, patronii, membri ai PSD, trebuie să achite minimum 200.000 de lei, ceea ce duce la compensarea cotizațiilor mici pe care le au de achitat cei mai mulți dintre membrii de partid. De asemenea, persoanele trimise de partid în diverse organisme alese contribuie lunar cu 4-5 procente din indemnizațiile lunare. „Avem, la Organizația municipală, aproape 200 de membri cu venituri foarte mici, cărora președintele Dumitru Sechelariu, primarul Bacăului, le achită cotizațiile din buzunarul propriu”, precizează Bîrzu. Cît privește persoanele alese pe listele PSD sau numite de acest partid
în diferite funcții de execuție, Ilie Bîrzu spune că „niciodată nu li s-au cerut bani”, în afara cotizației. Nici firmele care doresc să contribuie cu bani la campania electorală a PSD nu vin direct la organizația municipală. (Nicoleta BICHESCU, Eduard ADAM, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns