O lege clasica a economiei spune ca atunci cind cererea pentru un produs scade, acest lucru va determina scaderea pretului la acel produs. Poate in alte tari; in România, insa, scaderea drastica a consumului de energie, de exemplu, nu este un motiv suficient pentru scaderea pretului acesteia.
In cinci ani, intre 2005 si 2010, consumul de energie electrica in industria nationala a scazut cu peste 16 la suta. Cel mai mult a scazut in extractia de minereuri metalifere – peste 70 de procente.
Cu toate acestea, pretul energiei a continuat sa creasca. Oficial, din cauza furturilor care ar atinge pina la 20 de procente din consumul national.
Neoficial, explicatia ar putea fi alta: faptul ca in România singura strategie viabila in afaceri este cresterea pretului. Nu exista foarte multe companii care sa se concentreze pe atragerea de noi clienti, stimularea consumului, promotii.
Dar sa lasam energia electrica. Sa luam benzina. Tara noastra se situeaza pe al doilea loc in UE la cresterea pretului la benzina de cind a inceput criza.
De la finele lui 2008 pina la finele lui 2011, pretul acestui carburant a crescut in România cu peste 80 la suta. Doar Grecia se mai afla peste noi, cu o crestere de 98 de procente. La diferenta foarte mare de noi se afla Lituania, cu o scumpire de 67 la suta. In acest timp, in Germania s-a inregistrat o crestere de numai 30 de procente.
Pretul petrolului a fost si pentru nemti si pentru români acelasi. Ba, poate mai mic la noi, pentru ca inca mai avem niste exploatari. Cheltuielile au fost mai mari in Germania (salarii, energie, etc.) decit in România. Cu toate astea, preturile in euro de la noi au crescut cu 84 la suta la benzina.
Lasă un răspuns