– de la intii februarie, micii producatori isi pot vinde produsele in piata doar dupa inregistrarea la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Bacau si numai cu respectarea unor norme de minima igiena – cu toate acestea, modul in care se vind produsele animaliere in pietele bacauane nu a suferit nici o schimbare.
Madalina ROTARU, Doina TIMUS
Conform noilor reglementari, produsul trebuie etichetat si ambalat, simpla expunere pe taraba a acestuia nemaifiind permisa. „Pina acum, s-au inscris 52 de producatori din tot judetul. Produsele trebuie sa vina in ambalaje proprii, dar nu in pet-uri refolosite sau hirtie de ziar. Se pot folosi, de exemplu, pungi de plastic, igienizate. Controalele ne-au aratat ca multe dintre pet-urile in care se vind produse ca lapte sau smintina erau culese din pubele”, a declarat dr. Gheorghita Vlad, seful Biroului de Igiena Alimentara, DSVSA Bacau. Producatorii trebuie sa ofere clientilor si un minim de informatii legate de originea produsului, ce pot fi scrise chiar de mina. Este vorba despre numele producatorului, localitatea unde a fost produs, denumirea produsului, data obtinerii acestuia sau cantitatea propusa spre vinzare. Amenzile pentru neconformare variaza intre 2.000 si 3.000 lei.
Taranii n-au reactionat inca la noua reglementare
Modul in care se comercializeaza produsele animaliere in pietele bacauane nu a suferit, insa, nici o schimbare. Brinza de vaci este in continuare expusa la vinzare in farfurii neacoperite. La fel se prezinta si casul, singura lui protectie impotriva germenilor si bacteriilor din mediul inconjurator este o tavita din plastic sau polistiren pe care este asezat. Singurele „etichete” afisate sint cele care existau si pina acum, si anume, cele care se refera la pret si la denumirea produsului. Nici urma de data la care a fost obtinut si cu atit mai putin date privind provenienta.
Taranii sustin ca n-au etichete potrivit acestor norme din cauza ca „nu au fost informati”. „Nu ne-a zis nimeni ca trebuie sa punem eticheta ca la magazin! De asta nici nu avem! Nu pot sa invelesc brinza cu diverse materiale sau pungi pentru ca, stind aici, toata ziua, isi schimba proprietatile si nu mai are acelasi gust”, sustine un comerciant din Piata Centrala. Desi spun ca nu au informatii despre noua reglementare, o parte dintre tarani nu mai vind lapte la vedere. Ei il pastreaza sub tejghele si il vind doar daca vreun client solicita.
Lasă un răspuns