• simpozionul „Iuliu Maniu – Ion Mihalache, vieți închinate poporului român”, s-a încheiat cu o conferință de presă în care Ion Caramitru l-a atacat dur pe fostul președinte Emil Constantinescu și pe foștii miniștri Traian Remeș și Ioan Mureșan
Cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la moartea lui Iuliu Maniu în închisoarea comunistă de la Sighet, Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat (PNTCD) a organizat la Centrul de Cultură „George Apostu”, un simpozion intitulat „Iuliu Maniu – Ion Mihalache – vieți închinate poporului român”. La evenimentul desfășurat ieri, 5 februarie, alături de fruntașii țărăniști din Bacău a fost prezent și Ion Caramitru, fostul ministru al Culturii, vicepreședintele partidului. În cadrul conferinței de presă organizată cu acest prilej, Ion Caramitru a pus accentul pe relația încordată a P.N.Ț.C.D-ului cu fostul președinte al României, Emil Constantinescu, respectiv intenția acestuia de a înființa o nouă formațiune politică. „Domnul Emil Constantinescu a fost chemat de partid, oferindu-i-se și sprijin pentru o viitoare candidatură la președinție, dar a refuzat și s-a apucat de Acțiunea Populară, pe care nu o poate izola de partidul nostru”, a spus Ion Caramitru. Totodată, fostul ministru a calificat actul lui Emil Constantinescu ca fiind unul „extrem de periculos”, impunînd „măsuri de izolare pentru cei care își permit asemenea aventuri”.
Duritatea lui Ion Caramitru s-a extins și asupra lui Decebal Traian Remeș și Ioan Mureșan. „Eu aș fi propus excluderea lor. Mureșan a afirmat că pleacă în Acțiunea Populară, dînd prin asemenea declarații măsura întregii lui inconștiențe”, a spus Caramitru. Cît privește cazul lui Remeș, „acesta n-a fost și nu va fi niciodată un om care să aibă ceva în comun cu partidul nostru. El nu poate raporta nici nu fel de servicii pentru partid. Nu reprezintă nici un capital pentru P.N.Ț.C.D”, a afirmat el, concluzionînd că „o asemenea aventură este echivalentă cu o trădare”.
Vicepreședintele țărănist a criticat și noii moșieri apăruți după 1990, precum și măsurile luate de actuala guvernare, respectiv reintroducerea impozitului agricol și amenzile pentru hectarele de pămînt nelucrate. „Refuz să cred că țăranii care și-au primit pămîntul nu vor să-l lucreze, preferînd ceva mai bun. Ei nu pot pentru că nu au mijloacele necesare. Cît despre moșieri, foștii noștri dragi comuniști, securiști și activiști sînt marii proprietari de pămînt. Ei sînt moșierii, deoarece cei de dinainte de comuniști nu au venit să-și revendice pămîntul. Sînt aceștia de azi, tineri, frumoși cu ochii albaștri, care au și o mie de hectare de pămînt”, a zis Caramitru.
După ce a criticat „promulgarea pe criterii aberante a Legii 42”, Ion Caramitru a făcut publică la Bacău intenția de a organiza, împreună cu Radu Filipescu și Dan Pavel, „o asociație care nu vrea nimic și nu cere nimic”, respectiv „Asociația Revoluționarilor fără privilegii”. „Avem deja cîteva sute de revoluționari care au fost de acord cu noi. Vom avea, pe 15 februarie, o întrunire la Timișoara, după care vom face un statut și o conducere care să se ocupe de cele curente. Această asociație va face analize, expertize și va contesta dreptul la privilegii ale acestei clase, căci s-a creat o clasă”, a explicat Caramitru.
Traseul țărănist moldav, început la Vaslui, s-a încheiat aseară la Ateneu, cu un spectacol dedicat lui Mihai Eminescu, în care au evoluat, alături de Ion Caramitru, Valeria Seciu și Ovidiu Iuliu Moldovan. (C. Gh.)
Lasă un răspuns