• de aproape doi ani, locatarii Asociației 20 din Bacău plătesc cîte 5.000 de lei taxă de apometru și 10.000 de lei taxă de centrală termică • birurile aberante au fost instituite de conducerea asociației pentru a crește salariul administratorului, sub pretextul că pentru acești locatari trebuie să se facă mai multe calcule • reprezentanții Primăriei spun că taxele percepute sînt ilegale și vor sesiza poliția
Inventivitatea membrilor din conducerea asociațiilor de locatari din Bacău nu are limite atunci cînd vine vorba despre cum să mai obțină bani în plus, pentru propriul buzunar. După ce 11 asociații au fost depistate că acordau premii pentru salariați, în ciuda faptului că au de plătit facturi de miliarde la furnizorul de utilități termice, zilele trecute o nouă grozăvie a ieșit la iveală. De data aceasta este vorba de perceperea unei taxe pentru locatarii care au montate în apartamente apometre și centrale termice. Aberația a fost descoperită la Asociația de Proprietari 20, din zona Orizontului, cu prilejul interviurilor pentru atestare susținute de administratorii asociațiilor de proprietari. „Fiecare locatar din această asociație trebuie să plătească cîte 5.000 de lei pentru apometru și cîte 10.000 de lei dacă au centrală proprie. Motivația lor ar fi că pentru această categorie de locatari administratorul trebuie să efectueze operații în plus, și este o metodă de a crește salariul administratorului. În Adunarea Generală, cînd s-a votat salariul de patru milioane al administratorului, o parte dintre membri au propus această taxă, ca să-i mai crească venitul celei care gestionează banii locatarilor”, spune Viorica Crețu, inspector la Biroul de Administrare a Fondului Locativ din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) al Primăriei din Bacău și membru în Adunarea Generală a Asociației 20.
Potrivit informațiilor furnizate de inspectorii Biroului de Administrare a Fondului Locativ, taxa de apometru și de centrală termică a fost instituită în asociație de aproximativ doi ani de vechiul administrator, însă a fost menținută și de Simona Ababei, actualul administrator al Asociației de Proprietari 20, venită la această asociație de cîteva luni. „Am salariu de trei milioane net și ca să nu se mai plătească atîtea dări la stat, diferența de salariu pînă la 4,5 milioane o iau din taxă. Nu pot să muncesc pentru un salariu de trei milioane de lei pe lună, pentru că sînt și casieră, și contabilă, și secretară, fac și muncă de teren. Nu eu am hotărît asta, taxa era de pe vremea fostului administrator și a fost acceptată și de Adunarea Generală. Cînd am venit eu era de 10.000 de lei, dar am redus-o la 5.000 de lei de apartament”, spune administratorul Simona Ababei.
Locatarii din Asociația 20 nu știu absolut nimic despre taxa de apometru și de centrală . „Habar n-am de nici un fel de taxă. Cînd mă duc la asociație plătesc cît îmi citește administratorul din fișă, nu întreb de unde se adună banii. Acum, că îmi spuneți, mi se pare aberantă perceperea unei astfel de taxe și am să o întreb și eu pe administrator de ce ne ia acești bani”, ne-a declarat, indignată la aflarea veștii, Maria Lepădatu, din Asociația 20, care are montate în apartament apometre.
Despre plata taxei de apometru și centrală, cei 430 de proprietari de apartamente din Asociația 20 nici nu aveau cum să afle, întrucît din verificările Primăriei reiese că nicăieri nu se pomenește ceva de acești bani, sumele fiind trecute direct în fișe. „Taxele sînt incluse de administrator direct în fișele locatarilor, cele ținute de administrator, iar în fișele afișate la bloc este trecută doar suma totală a cheltuielilor de întreținere. Nu știm exact cîte apometre și centrale sînt în asociație, dar din verificări rezultă că lunar, la asociație se încasează circa 2,5 milioane de lei”, spune Doinița Huțu, inspector de specialitate în Biroul de Administrare a Fondului Locativ. De partea cealaltă, administratorul Asociației 20, Simona Ababei, susține că locatarii știu de plata taxelor de centrală și apomentre, deși nu a precizat cu exactitate care este sursa lor de informație. „Am refăcut fișele pe care le afișez la bloc, iar în fișele detaliate o să apară și o rubrică specială cu taxa. De luni, aceste noi hîrtii vor fi afișate la scările blocurilor. Și, ca să vă mai spun ceva, nu sîntem noi singura asociație care luăm taxa asta”, ne-a declarat administratorul Simona Ababei.
Indiferent de opiniile divergente care există între reprezentanții Primăriei și conducerea Asociației 20, un lucru este cert: taxa de apometru și de centrală există, iar locatarii nu înțeleg de ce trebuie să plătească bani în plus la asociație. Cu atît mai mult în cazul celor cu centrale termice, unde singura lor legătură cu asociația este plata apei reci consumate, dacă nu au contract de furnizare încheiat separat cu RAGC. „Taxele acestea sînt ilegale. Noi am demarat verificări la această asociație și vom face sesizare la poliție”, a încheiat inspectorul de specialitate Doinița Huțu. Pînă cînd organele de cercetare vor finaliza anchetele, o parte din proprietarii celor 420 de apartamente din Asociația 20 trebuie să plătească, în continuare, birurile inventate în asociația din care fac parte. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns