Peste 20.000 de logodnici, din Italia, dar și din alte părții ale lumii, s-au întâlnit în ziua de 14 februarie, în Piața San Pietro pentru un program ce a inclus rugăciune, reflecții, mărturii, muzică, dar și un dialog cu Papa Fancisc, informează catholica.ro. “A trăi împreună este o artă, un drum răbdător, frumos și fascinant. Nu se termină când v-ați cucerit unul pe altul… Dimpotrivă, chiar atunci începe!”, a spus Pontiful. și a explicat apoi o recomandare pentru cupluri: să vorbească, respectuos, cu “te rog”, “pot?”, intrând “cu respect în viața celuilalt”. “Nu este ușor. Uneori în schimb se folosesc maniere un pic grele, ca anumiți bocanci de munte. Iubirea nu se impune cu duritate și agresivitate. În Florilegiul Sfântului Francisc se găsește această expresie: ‘Să știi că respectul este una dintre trăsăturile lui Dumnezeu… și respectul este sora carității, care stinge ura și păstrează iubirea’. Da, respectul păstrează iubirea. și astăzi în familiile noastre, în lumea noastră, adesea violentă și arogantă, este nevoie de mult mai mult respect. și acesta poate să înceapă acasă.”
A vorbit apoi despre cât de important este să spunem “mulțumesc”, cuvânt care “pare ușor de rostit”, de aceea “îi învățăm pe copii” să îl spună, dar noi “apoi îl uităm”. și apoi a amintit cuvintele unei bătrâne din Buenos Aires: “recunoștința este o floare care crește în pământ nobil”. După ce a evocat vindecarea celor zece leproși, dintre care doar unul s-a întors la Isus să îi mulțumească, Sfântul Părinte a spus: “Acest lucru este valabil și pentru noi: știm să mulțumim? În relația voastră și mâine în viața matrimonială, este important de a ține vie conștiința că cealaltă persoană este un dar al lui Dumnezeu, iar la darurile lui Dumnezeu se spune mulțumesc! și în această atitudine interioară a spune unul altuia mulțumesc reciproc, pentru orice lucru. Nu este un cuvânt amabil care trebuie folosit doar cu străinii, pentru a părea educați. Trebuie să știm să spunem mulțumesc, pentru a se merge înainte cu bine împreună în viața matrimonială.”
La final a vorbit și despre importanța la a ne cere iertare, dat fiind că “toți facem greșeli! toți!” A spus că încă de la Adam avem tentația de a da vina pe celălalt. “Este o istorie veche! Este un instinct care stă la originea atâtor dezastre.” și sunt atâtea lucruri pentru care să ne cerem scuze: “scuze dacă astăzi am ridicat tonul, scuze dacă am trecut fără să salut, scuze dacă am întârziat, dacă săptămâna asta am fost așa de tăcut, dacă am vorbit prea mult fără să ascult niciodată, scuze, am uitat, scuze, eram supărat și m-am luat de tine… Sunt atâtea ‘scuze’ pe zi pe care putem să le spunem.” A spus apoi un “secret” învățat de Isus: “să nu terminăm niciodată o zi fără a ne cere iertare, fără ca pacea să se întoarcă în casa noastră, în familia noastră”. “Vă rog amintiți-vă de aceasta: să nu terminați niciodată ziua fără a face pace! Niciodată, niciodată, niciodată! Acesta este un secret, un secret pentru a păstra iubirea și pentru a face pace.
Oana a zis
Dragi cititori(oare), jurnalisti(te) va rog sa ma iertati ca am intrat cu bocancii de munte…Ma pregatesc pt „doctorat”… Rugati-va si pt mine. Multumesc!