• prețul terenului agricol este extrem de scăzut în rapot cu cel din intravilanul orașelor
O situație centralizată la nivel de țară arată că în județul Bacău terenurile au devenit o marfă în sensul real al cuvîntului, adică se vînd, se cumpără sau se donează. Circulația terenurilor s-a intensificat în ultimul timp, fapt pus în evidență și de statistici. Acestea nu sînt foarte precise, pentru că nu există nici un organism care să centralizeze statistic toate tranzacțiile cu pămînt. Există doar o centralizare orientativă făcută de angajații din teritoriu ai Direcției Generale pentru Agricultură și Industrie Alimentară din județul Bacău, bazată pe afișajele de la primării. Astfel de centralizări nu au precizie absolută, pentru că unele tranzacții nu se finalizează. Totuși, există posibilitatea de a face o comparație pe baze cît de cît reale.
Diferențe astronomice între orașe și sate la terenurile din intravilan
În statistica făcută pe ultimii cinci ani în cazul circulației terenurilor situate intravilan, acestea totalizează la nivel de județ puțin peste 4.480 de ha, ceea ce reprezintă aproape 8% din ce s-a valorificat la nivelul țării. Cu toate acestea, în prima lună a acestui an s-au tranzacționat numai 17,5 ha din totalul de 492 de ha, ceea ce reprezintă mult sub medie. Și valoric lucrurile se situează cam pe aceleași coordonate. Tranzacțiile cu terenuri extravilan au însumat în ianuarie 8,1 miliarde de lei, adică 6,2% din totalul pe țară. O comparație cu celelalte județe arată că arată că Bacăul este undeva în primele zece locuri la aceste terenuri.
Dincolo de statistica generală, o detaliere a acestor date arată că valorificarea terenurilor extravilane diferă de la comună la comună, ca să nu mai vorbim de orașe. „Diferențele de prețuri sînt extrem de mari – a spus directorul general al DGAIA, Ioan Melinte. Nu se pot pune în balanță prețurile din municipiul Bacău, care ajung în zonele ultracentrale la zeci de dolari pe metru pătrat și cele din satele îndepărtate, unde cîteva milioane de lei pe hectar este mană cerească”. Dar pînă și un preț mediu orientativ al hectarului de teren din Bacău este de circa un miliard de lei. Celelalte orașe din județ au prețuri mult mai mici. În rîndul orașelor din județ, pe locul doi după Bacău se situează municipiul Onești, unde prețul mediu în intravilan este de circa 436 de milioane de lei/ha, dar el este depășit de o comonă limitrofă, Hemeiuși, cu 500 de milioane de lei/ha. În Comănești, media este de 354 de milioane de lei/ha. De remarcat faptul că în intravilanul altor comune limitrofe municipiului Bacău – Măgura, Luizi Călugăra, Mărgineni – prețul terenului este comparabil cu cel din orașul minerilor, dar mai ridicat decît în Moinești, de exemplu, unde este puțin peste 100 de milioane de lei.
Prețuri derizorii în extravilan
Cu totul altfel stau lucrurile pentru terenurile situate în extravilan. Acestea sînt asimilate cu suprafețele agricole, ceea ce este numai în parte adevărat. Există zone unde nimeni nu vrea pămîntul, pentru că nu are surse de apă, este situat pe zone periculoase, cu potențial fie de alunecare, fie de inundare etc. Dar și terenurile extravilane fac obiectul tranzacțiilor. La nivel de județ s-a înregistrat schimbarea proprietarilor în cazul a 4.420 de ha în cinci ani, dar în prima lună a anului 2003 doar 29 de ha și-au schimbat stăpînul. Oricum, procentul de înstrăinare nu este nici 2% din ce s-a făcut la nivel de țară. Conform directorului Melinte, cei care cumpără terenuri extravilane sînt cei care au exploatații agricole sau vor să-și facă”.
Prin comparație cu terenul intravilan, cel agricol are prețuri mult mai mici. Există zone din județ în care un hectar are și acum prețul mediu de un milion de lei. În ciuda rezistenței manifestate în timp la ideea de asociere, mulți țărani, bătrîni și bolnavi, ar vrea acum să renunțe la pămînt. Numai că nu peste tot se găsesc și cumpărători. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns