• mai bine de 30% din abonații Termloc s-au debranșat pînă acum de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice • pentru a nu se ajunge la o destabilizare a întregului sistem, conducerea Termloc recomandă administratorilor de asociații să fie mult mai atenți atunci cînd semnează cererile de debranșare de la rețea
După ce au stat cuminți o iarnă întreagă, perioadă în care nu au fost permise debranșările de la rețea, băcăuanii au început să pună din nou mîna pe telefoane și să se intereseze la firmele de profil despre costurile pe care le presupune montarea unei centrale termice de apartament. Apropierea unui nou val de debranșări este privită cu destulă îngrijorare de către conducerea Termloc. Viorel Comănescu, directorul Tehnic al Termloc, ne-a declarat că, în acest moment, aproximativ 33% din totalul numărului de abonați ai sociatății sînt, deja, debranșați de la rețeaua de distribuție a energiei termice. În acest procent intră atît apartamentele care au solicitat debrașarea, cît și socitățile comerciale care au închiriat spații sau sedii la partelul blocurilor și și-au montat microcentrale termice. „Dacă se va accepta, în continuare, un nou număr de debranșări, riscăm să ajungem în situația de a destabiliza întreg sistemul”, mai spune directorul Viorel Comănescu. Toate asociațiile de proprietari și locatari au primit joi o adresă din partea conducerii Termloc, prin care li se recomandă administratorilor să nu mai aprobe cu ușurință debranșarea locatarilor de la rețea. „Acceptînd, în continuare, un număr de debranșări care duc în timp în mod inevitabil la situația ca centrala termică să ajungă în situația de a rămîne cu o sarcină termică situată sub minimul tehnic și economic de funcționare, rămîneți direct răspunzători față de ceilați consumatori rămași branșați, care nu vor mai beneficia de serviciul de alimentare centralizată cu energie termică. Prin urmare, vă rugăm să analizați cu mult discernămînt orice cerere de debranșare și decizia de acceptare să fie luată în cunoștință de cauză în ce privește consecințele asupra asigurării continuității în alimentarea centralizată cu energie termică. Trebuie să fiți conștienți că nici o instalație nu poate fi menținută în funcție dacă nu are o încărcare minimă la care să nu fie pusă în pericol siguranța instalației și a personalului de exploatare. Funcționarea sub minimul tehnic duce la apariția avariilor la care se înregistrează pierderi materiale și de vieți omenești, precum și consecințe materiale negative datorate creșterii procentului de pierderi de energie termică situate mult peste nivelul normat și luat în calcul la stabilirea tarifului de facturare”, se precizează în adresa semnată de către directorul general al Termloc, Dumitru Crîșmaru.
Pentru administratorii de asociații, avertismentul primit din partea Termloc nu înseamnă prea mare lucru, atîta vreme cît acesta nu este însoțit și de o recomandare asemănătoare din partea Primăriei. Ion Păcuraru, președintele Asociației de proprietari nr. 30, a fost de părere că o eventuală sistare a debranșărilor de la rețea nu va putea fi dictată decît de către administrația publică locală, cea care supraveghează acum activitatea asociațiilor de proprietari. „În urma unei întîlniri care a avut loc înainte de începrea sezonului rece am înțeles că doar pînă în data de 30 aprilie nu vor putea fi permise debrașările. Dacă pe rețea nu va mai curge agent termic, va fi greu să îi convingem pe locatari că nu mai pot să se debrașeze”, a mai fost de părere Ion Păcuraru. „Sistemul și așa este destabilizat. O asemenea măsură trebuia luată cu mult mai devreme, nu acum, cînd s-au montat atît de multe centrale termice. Acum va fi greu să îi convingem pe locatari că nu își pot monta centrale termice în apartamentele în care sînt proprietari, cîtă vreme pînă în urmă cu cîteva luni, vecinii lor s-a debrașat fără probleme de la rețea. Dacă vom prim o adresă oficială din partera Primăriei, vom încerca să respectăm o asemenea măsură”, spune și Alina Moroșanu, administratorul Asociației de Proprietari nr. 30 din Bacău. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns