• în schimb, CET a desemnat peste 25 de salariați care să însoțească administratorii în teren
Firmele care dau agent termic populației trebuie să verifice dacă proprietarii care și-au pus centrale termice proprii mai au țevi de la sistemul centralizat al blocului care le trec prin case. Ele trebuie să vadă cît de groase sînt aceste țevi și, în funcție de grosimea lor, locatarii să fie puși să dea bani la asociație în contul căldurii. Societatea Termloc din Bacău nu se va implica însă în această activitate, denumită „recensămîntul caloriferelor”. Firma va pune la dispoziția administratorilor seturile de date după care aceștia să evalueze puterea calorică a elemenților de la calotifere, însă nu are posibilitatea de a trimite pe teren oameni care să însoțească administratorii din ușă în ușă. „Așteptăm ca administratorii să facă inventarul și să ne comunice datele din teren. Obligația aceasta le revine lor. Noi avem deja o bază de date pe care, dacă vor, le-o putem comunica”, ne-a declarat Viorel Comănescu, directorul tehnic al Termloc. Cele 60 de asociații deservite de Termloc au racordate aproximativ 12.000 de apartamente din oraș.
De partea cealaltă, CET Bacău, principalul furnizor public de agent termic, a desemnat nu mai puțin de 25 de salariați care să se deplaseze în teren pentru a realiza, împreună cu administratorii, recensămîntul elemenților de calorifer. „Inventarierea este foarte importantă pentru noi, întrucît datele vor fi introduse în calculator pentru a ne servi, în perspectivă, la facturarea individuală. Dacă legea nu ar fi obligat administratorii să se verifice datele din teren, o astfel de acțiune am fi întreprins noi”, ne-a declarat directorul Vasile Drăgușanu, directorul CET. După ce va achiziționa un program informatic care costă aproximativ 30.000 de euro, datele strînse de administratori și salariații CET vor fi introduse în baza de date care va constitui punctul de plecare în facturarea individuală.
Recensămîntul elemenților de calorifer trebuie realizat obligatoriu să pentru ca asociațiile să poată trece la facturare în funcție de suprafața echivalent termică. Pînă acum, doar furnizorii facturau consumul de agent termic luînd în calcul acest reper, asociațiile defalcînd consumul total în funcție de suprafața utilă din apartamentele racordate la rețeaua publică de termoficare. Rămîne de văzut dacă administratorii vor avea succes în demersul lor și dacă oamenii le vor da voie să le intre în locuințe, ca să măsoare cît de groasă este o țeavă sau cît de îngustă. Va fi la fel de interesant de văzut și care vor fi la iarnă diferențele de plată dintre facturile locatarilor.(Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns