De mult nu am mai avut parte de o toamna atit de agitata, cu dispute politice la cutite, purtate la cel mai inalt nivel, cu hotariri parlamentare dubioase si curioase, revendicari salariale si actiuni sindicale de protest, crize financiare si arestari spectaculoase in dosarele revolutiei. Dar si cu acte de coruptie deocheate si abuzuri crase pe banii statului. Adica, ai nostri. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au dezgropat din nou securea razboiului, dupa o relativa pace intre palate, incontrindu-se pe tema modernizarii si dotarii armatei, care ar cam dezechilibra bugetul de citeva miliarde de euro. Trebuie – sustine primul, pentru ca celalalt sa replice: nu e cazul, nu sintem singuri si nici in prag de conflict armat. Imediat s-au gasit experti in contrainformatii care sa-l suspecteze pe primul-ministru de afinitati moscovite! Prima consecinta a acestui dialog al acuzelor a fost aceea ca in loc de un avion, au zburat doua spre Bruxelles, la summit-ul anual al Consiliului Europei, unde sefii de stat si de guverne din cele 27 de tari membre au fost chemati sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza financiara globalizata, pentru cele de mediu si promovarea Tratatului de la Lisabona. Volens-nolens, cei doi lideri romani au trebuit sa mimeze ca fumeaza pipa pacii, intrucit protocolul summit-ului i-a plasat unul linga celalalt.
Desi aflati destul de departe de palatele lor, din care isi promoveaza politicile si atitudinile divergente, presedintele si premierul nu sint scutiti de tulburarile de-acasa. Curtea Constitutionala a dat liber legii privind majorarea cu 50 de procente a salariilor personalului didactic, precum si celei de recalculare a drepturilor de pensie ale persoanelor ce beneficiaza de grupele intii si a doua de munca. Ma surprinde total aceasta decizie, pe care nu o voi pune in aplicare daca presedintele o promulga, a reactionat seful Executivului, precizind ca o va ataca printr-o ordonanta de urgenta, chiar daca va trebui sa suporte riscurile pierderii de capital electoral. Peste cincisprezece mii de cadre didactice, reunite in Capitala intr-o ampla manifestatie de protest, au cerut demisia premierului, sindicatele din Educatie amenintind cu greva generala. Bugetarii din Administratie tin si ei aproape, cu solicitari similare. Li se ofera, la schimb, solutia punerii pe tapet a unei legi privind introducerea unui sistem unic de salarizare. Si, parca pentru a turna din nou gaz peste foc, dupa episodul cu modificarea metodei de calcul a drepturilor proprii de pensii, parlamentarii au aprobat legea cu privire la majorarea indemnizatiilor pentru mame/tati cu copii mici. Colac peste pupaza, se aprinde si scandalul privind contractele de citeva sute de milioane de euro pentru dotarea Politiei cu masini speciale, supus deja atentiei procurorilor DNA si soldat, deocamdata, cu demiterea sefului IGP.
Pe fondul crizei financiare globalizate, apetitul pentru bani si fel de fel de pomeni, electorale sau de alta natura, al romanilor tinde sa atinga cote paroxistice. Nu va bucurati, ne aduce premierul cu picioarele pe pamint; dupa un cistig pe termen scurt, de numai una – doua luni, ar veni sigur intristarea, cu scumpiri in lant, cu inflatie si scaderea drastica a nivelului de trai. Inghetarea, pentru o anume perioada de timp, a salariilor, ar fi o solutie. Primul-ministru ungar deja a facut-o si nu s-a dat tara peste cap. Da, dar noi, romanii, am intrat in plina toamna electorala, cu toate placerile si deliciile ei.
Si totusi: cred ca premierul are dreptate atunci cind ne indeamna la prudenta si coerenta!
Lasă un răspuns