Mâncarea fermentată a crescut în popularitate în ultimii ani, în parte datorită interesului și cercetărilor din ce în ce mai mari privind sănătatea intestinului. Kombucha, o băutură ușor acidulată, ușor acră, a devenit populară pentru consumatorii conștienți de sănătate care caută o alternativă la băuturile gazoase procesate, care sunt adesea ambalate cu zahăr sau îndulcitori artificiali. Dar este kombucha cu adevărat bun pentru dvs.? În acest articol, ne uităm mai atent la potențialele beneficii și efecte secundare ale acestei băuturi.
Ce este kombucha?
Kombucha este o băutură fermentată făcută din ceai îndulcit și o cultură specifică cunoscută sub numele de „scoby”. Scoby înseamnă „cultură simbiotică de bacterii și drojdii”. Bacteriile și drojdiile transformă zahărul în etanol și acid acetic. Acidul acetic este ceea ce conferă kombucha-ului gustul său acru distinctiv.
Cum se face kombucha?
Kombucha se face de obicei folosind:
- Zahăr
- Apă filtrată
- Ceai negru sau verde (plicuri sau frunze libere)
- Scoby – sau ciuperca de ceai este un amestec de bacterii și drojdii, cu care începe kombucha. Poate fi cumpărat online sau folosit dintr-un lot existent de kombucha.
Pentru a face kombucha, ceaiul și zahărul sunt îmbibate în apă fiartă și lăsate să se răcească înainte de a adăuga scoby. Acesta este acoperit și lăsat să fermenteze până la o săptămână. Amestecul este apoi turnat într-un recipient etanș cu puțină zahăr suplimentar și lăsat încă câteva zile – cu cât rămâne mai mult, cu atât va fi mai frizant. În acest moment, se pot adăuga arome precum mirodenii sau fructe.
Iată care sunt cele trei beneficii principale ale kombucha-ului pentru sănătate.
1. Sursa probioticelor
Alimentele fermentate, cum ar fi iaurturile, varza murată și chefirul, conțin microorganisme vii. Deoarece kombucha este produsul fermentației, se produc o serie de bacterii probiotice. În concentrații specifice, bacteriile probiotice pot ajuta la echilibrarea microbiomului intestinal al omului și la îmbunătățirea digestiei. Cu toate acestea, până în prezent, nu au existat suficiente studii care să confirme dacă kombucha conține suficiente bacterii benefice pentru a fi considerat un probiotic eficient.
2. Bogat în antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care protejează organismul de daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt un produs secundar normal al proceselor din organism, dar cheia este de a minimiza impactul acestora, având o dietă bogată în antioxidanți. Ceaiul, în special ceaiul verde, este bogat într-un grup de antioxidanți numiți polifenoli. Se sugerează că timpul de fermentare are un impact asupra proprietăților antioxidante ale kombucha, cu toate acestea, până în prezent există puține dovezi care să sugereze un beneficiu semnificativ pentru sănătatea umană.
3. Conține vitamine și minerale
Kombucha conține cantități mici de vitamine și minerale care sunt produse atunci când drojdia descompune zaharurile, inclusiv vitamina C și vitaminele B B1, B6 și B12.
Poate kombucha să ajute la scăderea în greutate și să îmbunătățească sănătatea intestinelor?
Deși se pretinde că kombucha este benefic pentru mai multe afecțiuni legate de digestie, pierderea în greutate, sănătatea oaselor și inflamații, nu există aproape nicio dovadă clinică disponibilă pentru a demonstra afirmațiile. Majoritatea acestor afirmații sunt fie anecdotice, fie provin din studii pe animale. În plus, dovezile că bacteriile benefice (probiotice) găsite în kombucha pot supraviețui mediului acid al stomacului pentru a avea apoi un impact asupra sănătății nu sunt substanțiale.
Există efecte secundare ale consumului de kombucha?
Kombucha este clasificat ca aliment funcțional datorită efectului său potențial benefic asupra sănătății, ca parte a unei diete variate și echilibrate. Cu toate acestea, există unele riscuri.
Kombucha nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează sau celor care au un sistem imunitar compromis. Este important să reiterăm faptul că nu au existat multe studii clinice la om care să dovedească siguranța și eficacitatea acestuia. Au existat unele rapoarte conform cărora consumul prea mult de kombucha poate duce la efecte secundare neplăcute, precum dureri de stomac, greață și amețeli.
Fermentarea prelungită nu este recomandată din cauza acumulării de acizi organici, care ar putea atinge niveluri nocive pentru consumul direct. Verificați întotdeauna cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de introducerea kombucha-ului în dieta dvs. sau dacă aveți efecte secundare adverse după ce ați consumat această băutură.
Lasă un răspuns